Bohusläningen

Slå vakt om öppenhet och demokrati på årets första maj

Första maj är arbetarrör­elsens kampdag. I år kämpar vi även för det öppna och demokratis­ka samhället, uttrycker styrelsen för Lo-facken Uddevalla.

-

Vi kan inte ta demokratin för given. Demokratin går hastigt tillbaka i världen, i dag lever endast 13 procent av världens människor i en liberal demokrati. På bara tio år har andelen människor som lever i diktaturer ökat från 49 procent till 70 procent. Första maj är arbetarrör­elsens kampdag. I år kämpar vi även för det öppna och demokratis­ka samhället.

Hotet mot demokratin känneteckn­as inte främst av våld och kupper. Snarare är det gradvis förändring genom medveten polariseri­ng, desinforma­tion om meningsmot­ståndare och inskränkni­ngar i olika frioch rättighete­r som pressfrihe­t och organisati­onsfrihet.

Fria medier och fria fackföreni­ngar är två institutio­ner som säkrar och värnar demokratin. Därför är det oroande att se hur regeringen riktar in sig på Public Service, där sparkraven har haglat mot pressen som oberoende ska granska samma regering. Med hjälp av skattefina­nsiering är den politiska välviljan central för public service-bolagen.

Men regeringen­s politik slår också mot civilsamhä­llet och facken. Neddragnin­garna till studieförb­unden raserar civilsamhä­llets studier och folkets möjlighet till bildning. Det är riktat mot facket och ABF i första hand. Men det drabbar även förbunden för rörelsehin­drade, valfritt förbund för folksjukdo­mar, pensionäre­r, miljörörel­ser och många fler. Över 200 föreningar berörs! Nu senast slår regeringen mot de organisati­oner som bedriver bistånd. Både genom minskade anslag och försämrade förutsättn­ingar till långsiktig­t arbete.

Men det finns hopp. 85 procent av svenskarna anser att demokrati är det bästa sättet att styra ett land, enligt Novus. Det var högst siffra för de 43 länder som undersökts. Det är dags för oss 85 procent att slå vakt om demokratin. Det är dags att ställa regeringsp­artierna och SD till svars för deras demokratif­ientliga politik.

Det är dags att värna demokratin både i Sverige och i världen. Innan det är för sent. För en trygg värld ger ett tryggare Sverige.

Lo-facken Uddevalla, styrelsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden