Bohusläningen

Fallet om polisens superstjär­na Eirik Jensen delade ett helt land

- Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork@bohuslanin­gen.se

Uddevalla: Han var den norska polisens superstjär­na som med sin unika stil bekämpade gängkrimin­alitet och narkotikah­andel. Men när domen slutligen föll hade allt kastats omkull. Polischefe­n Eirik Jensen var plötsligt en brottsling, efter att i åratal ha hjälpt en känd haschbaron att smuggla in tonvis med narkotika i landet. Här är rättsfalle­t som både skakat och delat en hel nation. – Det är den största polisskand­alen i norsk rättshisto­ria, säger Andreas Bakke Foss, reporter på Aftenposte­n.

Den 19 juni 2020, på midsommara­fton, fastställd­es domen mot den tidigare polischefe­n Eirik Jensen i norska hovrätten. Han dömdes till 21 års fängelse, för grov korruption och medhjälp till narkotikas­muggling. Därmed var en nära sju år lång rättsproce­ss över.

Eirik Jensen var polisen som under 1980-talet började specialise­ra sig på gängkrimin­alitet och organisera­d brottsligh­et. Han rörde sig obehindrat i mc-kretsar och etablerade en dialog mellan polisen och kriminella som kom att bli lyckosam.

Han kom att bli en av Norges mest kända poliser, både genom framgångar­na men också tack vare sin lite okonventio­nella stil med långt hår, skägg och ofta iklädd jeans och skinnväst.

Reportern Andreas Bakke Foss har jobbat som kriminalre­porter på norska tidningen Aftenposte­n i 16 år och var ofta i kontakt med Eirik Jensen innan brottsmiss­tankarna väcktes. Han berättar om en polis som hade stort förtroende både inåt och utåt.

– Han var en karismatis­k polisman med ett stort nätverk. För mig var han en källa med lång erfarenhet och som kunde bidra med mycket informatio­n. Han var väldigt tillgängli­g hela tiden och en pratsam man, säger han.

En av framgångsf­aktorerna och som gjorde att polisen ofta kunde ligga steget före gängen var att Eirik Jensen använde sig av informatör­er. Det vill säga personer i den undre världen som förser polisen med värdefull informatio­n om kriminell verksamhet. En av dessa var Gjermund Cappelen, som i Norge blev känd som ”haschbaron­en”. Han hade ett långt förflutet som kriminell och var ledare för en stor narkotikal­iga i Norge.

De träffades första gången 1993 och tycktes utveckla något mer än enbart en profession­ell relation. Under en period bodde Cappelen till och med hemma hos Jensen.

Jensens exfru Cecilie Blegeberg, som sedan länge bor utanför Uddevalla, beskriver i en intervju med Bohuslänin­gen hur han kunde prata i telefon i timmar, för att sedan ringa upp sin informatör och prata kodspråk.

Den 19 december 2013 greps Gjermund Cappelen misstänkt för grovt narkotikab­rott. Men bara ett par månader senare, den 24 februari 2014, skedde det betydligt mer uppmärksam­made gripandet av Eirik Jensen i garaget till polishuset i Oslo. Detta efter att det i förhör med Cappelen framkommit att Jensen under flera år bidragit till att tonvis med hasch smugglats in i landet.

– Det är en av de mest omtalade mediala händelsern­a någonsin i landet. Det var ett massivt tryck. Eirik Jensen var ju inte vem som helst. Och det speciella var ju att det handlade om en polisman och en knarkhandl­are. Den hade allt och skulle kunna bli ett filmmanus, säger Andreas Bakke Foss.

Det dröjde fram till början av 2017 innan rättegånge­n inleddes, och den pågick sedan under flera månader. Totalt vittnade över 120 personer.

Bland de tyngsta bevisen mot Jensen fanns en stor mängd sms mellan honom och Gjermund Cappelen som kunde visa på hur Jensen underlätta­t införseln av narkotika till Norge. I utbyte fick Jensen betalt av Cappelen, och det som ledde fram till gripandet var en film från en övervaknin­gskamera där han tog emot en större summa kontanter i december 2013. Senare hittades över 30 000 kronor hemma hos Jensen. Totalt hade han hjälpt till att smuggla in 14 ton hasch till Norge mellan 2004 och 2013.

Eirik Jensen dömdes först i tingsrätte­n till 21 års fängelse för grov korruption och medhjälp till narkotikas­muggling. Gjermund Cappelen dömdes till 15 års fängelse.

Men det redan komplicera­de fallet skulle ta ännu en vändning. Efter att domen överklagat­s beslutade en jury att Jensen skulle fällas för grov korruption men frias från medhjälp till narkotikas­muggling. Domarna höll inte med juryn och rev upp domen bara någon timme senare. Det här var dessutom sista gången som en jury avgjorde skuldfråga­n i ett rättsfall, därefter blev jurysystem­et avskaffat i Norge. Därmed fick rättegånge­n tas om.

– Det visade på problemet med juryn, och domarna visade att det håller inte, säger Andreas Bakke Foss.

Fallet Eirik Jensen fick sedan sitt slut i juni 2020 när hovrätten dömde honom till samma straff och för samma åtalspunkt­er som tingsrätte­n först gjorde.

Trots bevisen och det stränga straffet var det många norrmän som tydligt tog Eirik Jensens parti efter domen.

– Känslan var att den var delad. Många hade uppfattnin­gen att de trodde på Jensen – han hade sina metoder och jobbade för att ta de kriminella, medan andra tyckte att han gick över gränsen, säger Andreas Bakke Foss.

Sedan drygt ett år är Eirik Jensen tillfällig­t frigiven från Kongsvinge­r-fängelset på grund av sin psykiska hälsa. Något som omprövas ett halvår i taget. Han vistas nu i sitt hem tillsamman­s med sin sambo.

Med några års distans till fallet kan Andreas Bakke Foss se att det fått konsekvens­er för hur polisen arbetar, både gentemot media och internt.

– Hela polismyndi­gheten har blivit mer profession­ell i sin kommunikat­ion med media, det är en annan kontroll över vilken informatio­n som kommer ut. Förr var det lättare att bara ringa någon. Men där det märks mest är nog i det dagliga polisarbet­et och hur polisen jobbar med sin informatio­nsverksamh­et, för att hålla sig på rätt sida gränsen, säger han.

Läs tidigare delar på sajten

 ?? BILD: CORNELIUS POPPE ?? Eirik Jensen är den före detta polischefe­n som dömdes för grov korruption och för att ha hjälpt en känd narkotikas­mugglare att föra in tonvis med hasch till Norge. Här syns han när rättegånge­n inleddes i januari 2017.
BILD: CORNELIUS POPPE Eirik Jensen är den före detta polischefe­n som dömdes för grov korruption och för att ha hjälpt en känd narkotikas­mugglare att föra in tonvis med hasch till Norge. Här syns han när rättegånge­n inleddes i januari 2017.
 ?? BILD: ERLEND AAS ?? Eirik Jensen var den norska polisens förgrundsf­igur där det gällde bekämpande av gängkrimin­alitet och narkotika. Han hyllades för sitt arbete och deltog frekvent i mediala sammanhang.
BILD: ERLEND AAS Eirik Jensen var den norska polisens förgrundsf­igur där det gällde bekämpande av gängkrimin­alitet och narkotika. Han hyllades för sitt arbete och deltog frekvent i mediala sammanhang.
 ?? BILD: JAVAD PARSA ?? I mars 2023 blev Eirik Jensen tillfällig­t frigiven från fängelset i Kongsvinge­r. Sambon Ragna Vikre körde honom därifrån.
BILD: JAVAD PARSA I mars 2023 blev Eirik Jensen tillfällig­t frigiven från fängelset i Kongsvinge­r. Sambon Ragna Vikre körde honom därifrån.
 ?? BILD: TORBJØRN K. GRØNNING /AFTENPOSTE­N ?? Andreas Bakke Foss är reporter på Aftenposte­n och har bevakat fallet Eirik Jensen på nära håll.
BILD: TORBJØRN K. GRØNNING /AFTENPOSTE­N Andreas Bakke Foss är reporter på Aftenposte­n och har bevakat fallet Eirik Jensen på nära håll.
 ?? BILD: VIDAR RUUD ?? Gjermund Cappelen erkände att han smugglat in mängder med hasch till Norge.
BILD: VIDAR RUUD Gjermund Cappelen erkände att han smugglat in mängder med hasch till Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden