Bohusläningen

Handlare vill lyfta butiker i centrum – kamp mot näthandel och köpcenter

Den sista lördagen i april varje år försöker ”Den lokala handelns dag” hjälpa lokala småbutiker och citykärnor att fortsätta överlevnad­skampen mot näthandel och köpcenter. – Vi behöver sådana här saker, säger Maria Rönn, som driver klädbutik Uddevalla cen

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Uddevalla:

”Den lokala handelns dag” är ett verk att organisati­onen ”FILLIT” som grundades 2009 med målet att hjälpa lokala butiker i konkurrens­en mot de större kedjorna.

Enligt organisati­onen samarbetar man med totalt cirka 250 butiker runt hela Sverige och den särskilda dagen är tänkt som ett sätt att genom marknadsfö­ring och events uppmuntra människor att stödja de mindre butikerna.

– Vi snappade upp detta förra året, då drog vi med hela Uddevalla i det och hade även hjälp av centrumför­eningen, säger Maria Rönn, som driver klädbutik för män på Kungsgatan i Uddevalla.

– Vi behöver sådana här saker, det finns ju en anledning till att butik efter butik stängt. Men det är också bra att lyfta de butiker som finns och faktiskt fungerar. Det gemensamma för dem är att det är de lite mer unika butikerna – med historia, en egen profil och personlig service, fortsätter Maria Rönn.

Tillsamman­s med Åsa Friberg som driver design- och inrednings­butik i Uddevalla centrum driver Maria Rönn även instagramk­ontot ”levandecen­trumuddeva­lla”, med 1609 följare, där duon

"Vi behöver sådana här saker, det finns ju en anledning till att butik efter butik stängt. Men det är också bra att lyfta de butiker som finns och faktiskt fungerar. Maria Rönn

Handlare försöker dela all informatio­n de kan om vad som försiggår i stadskärna­n.

Efter att flera större kedjor som Lindex, Clas Ohlson och Dressmann lämnat Uddevalla centrum ringlade kön lång när lågprisked­jan Normal nyligen till slut klev in som ny hyresgäst i Åhléns gamla lokaler i Gallionen.

Men det finns ingen fortsatt ingen sportbutik, barnbutik eller någon järnhandel som liknar Clas Ohlsons utbud i centrum, pekar Maria Rönn på.

– Man gör vad man kan och flera mindre butiker har ju varit kreativa och utökat sitt sortiment utöver sin egen profil för att täcka hål efter de kedjebutik­er som stängt.

 ?? BILD: ALEXANDER EKSTRÖM ?? Maria Rönn utanför sin klädbutik på Kungsgatan i Uddevalla.
BILD: ALEXANDER EKSTRÖM Maria Rönn utanför sin klädbutik på Kungsgatan i Uddevalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden