Bohusläningen

Bamburegn över Nordens ark efter efterlysni­ngen

- Emma.bratt@gp.se

” Det är ju en definition­sfråga vad kris är. För oss är det en kris långsiktig­t, så att vi har mat att ge hela året. Alfred Lindskog

Arbetsleda­re

Sotenäs: Jakten på bambu till pandorna Hulken och Svea har minst sagt engagerat. Både bohuslänin­gar och personer runt om i landet har hört av sig till Nordens Ark – efter efterlysni­ngen i sociala medier. – Det har regnat erbjudande­n, säger arbetsleda­ren Alfred Lindskog.

I torsdags gick Nordens Ark ut på sina sociala medier och efterlyste bambu till djurparken­s två röda pandor – Hulken och Svea.

Och responsen har minst sagt varit stor. Tusentals delningar och tips på var den gröna växten går att finna har kommit in sedan dess, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– Det har regnat bambuerbju­danden. Det är på en helt annan nivå än vad vi är vana vid med den här typen av inlägg, säger Alfred Lindskog, arbetsleda­re på Nordens Ark, till Bohuslänin­gen under helgen.

Efterlysni­ngen sker efter att en kombinatio­n av översvämni­ngar och frost tagit död på djurparken­s egen bambuodlin­g. Normalt sett uppges de in princip vara självförsö­rjande, men situatione­n har gjort att lagren börjat sina.

– Vi har hemma till två till tre månader ungefär, säger Alfred Lindskog.

Planerna är nu att se över andra potentiell­a platser för odling, där det är bättre dränering och mindre risk för förstörda bambuskörd­ar framåt.

Det är inte bara bohuslänin­gar och västkustbo­r som har hört av sig till Nordens Ark. Utan både privatpers­oner och företag, i allt från Stockholm till södra Skåne, har antingen själva erbjudit bambu eller delat med sig av tips sedan efterlysni­ngen. Både små mängder och desto mer.

– Det är söta djur som engagerar och det är väldigt uppskattat. Men vi hade nog aldrig trott det, säger Alfred Lindskog om responsen.

En anledning till den stora uppståndel­sen, tror han kan ligga i ett missförstå­nd kring hur Nordens Ark använt ordet ”bambukris” på sina sociala medier.

– Det är ju en definition­sfråga vad kris är. För oss är det en kris långsiktig­t, så att vi har mat att ge hela året.

Glädjande till trots – så innebär anstormnin­gen av hjälpande händer också visst merarbete för personalen i djurparken.

– Jag har svårt att hinna med det vanliga jobbet. Vi ska försöka göra vårt bästa för att svara alla så gott vi kan, men det tuffa för oss är faktiskt att samordna det här nu, säger han och fortsätter:

– Det bästa är om folk har möjlighet att komma hit.

 ?? BILERD: MATILDA SPETZ ?? I torsdags gick Nordens Ark ut på sina sociala medier och efterlyste bambu till djurparken­s två röda pandor (genrebild).
BILERD: MATILDA SPETZ I torsdags gick Nordens Ark ut på sina sociala medier och efterlyste bambu till djurparken­s två röda pandor (genrebild).
 ?? ?? Responsen har minst sagt varit stor. Tusentals delningar och tips på var den gröna växten går att finna har kommit in sedan dess .
Responsen har minst sagt varit stor. Tusentals delningar och tips på var den gröna växten går att finna har kommit in sedan dess .
 ?? ??
 ?? Emma Bratt ??
Emma Bratt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden