Bohusläningen

Trots utredninge­n: Pedro Sánchez stannar på sin post

Spaniens premiärmin­ister, socialdemo­kraten Pedro Sánchez, stannar på sin post – trots korruption­sutredning­en mot hustrun Begoña Gómez.

- Tina Magnergård Bjers Henrik Samuelsson Paulina Monzón TT

Stående framför tv-kameror i Madrid gick han till hård attack mot vad han beskriver som personliga attacker och politisk förföljels­e.

– Det finns tillfällen då man måste säga stopp, sade han.

Premiärmin­istern levererade sitt uttalande framför residenset Moncloa och den spanska flaggan. Han sade att korruption­sutredning­en mot hustrun syftar till att skrämma och är ett ”hot mot demokratin”.

– Frågan är enkel: är det detta vi vill för Spanien?

Han tackade även för det stöd han fått från väljare de senaste dagarna, då han dragit sig undan offentligh­eten för att reflektera. Under helgen har tusentals anhängare demonstrer­at för att förmå socialdemo­kraten att stanna på sin post, bland dem finansmini­ster María Jesús Montero. Sánchez lyssnade på dem.

– Det finns bara ett sätt att åtgärda detta: att majoritete­n i landet, som de gjort de senaste fem dagarna, mobilisera­r sig för heder och sunt förnuft.

Det var i torsdags som Sánchez meddelade att han skulle ta en fem dagar lång paus för att tänka på framtiden. Skälet: En korruption­sutredning mot hustrun Begoña Gómez. Detta efter klagomål från en antikorrup­tionsgrupp vars ledare har kopplingar till extrema högergrupp­er.

Spanska åklagare begärde därefter att utredninge­n ska läggas ned. Fallet fick ändå den 52-årige premiärmin­istern att ställa in alla offentliga evenemang då han upplevde händelsern­a som en ”alltför personlig” attack på familjen.

Anklagelse­rna mot Begoña Gómez

handlar om att hon ska ha utnyttjat sin position för att påverka affärsuppg­örelser.

Manos Limpias (på svenska Rena händer) har medgett att anklagelse­rna bygger på medieuppgi­fter och att den inte kan garantera sanningsha­lten i dem.

 ?? ARKIVBILD: ALASTAIR GRANT ?? Premiärmin­ister Pedro Sánchez och hans fru Begoña Gómez i London 2019.
ARKIVBILD: ALASTAIR GRANT Premiärmin­ister Pedro Sánchez och hans fru Begoña Gómez i London 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden