Bohusläningen

Hård irakisk lag mot samkönade relationer hotar att skada landet

Irak har lagstiftat om hårda straff för samkönade relationer. Kritiken från människorä­ttsgrupper är hård, och USA varnar för att lagen innebär försämrade kontakter med omvärlden.

- TT

Lagen ”hotar de allra mest sårbara i det irakiska samhället”, och ”kan användas för att hämma yttrandefr­iheten”, lyder ett uttalande från Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement.

Lagen kan dessutom skrämma bort utländska investerar­e från Irak, varnar Miller:

”Internatio­nella företagsko­alitioner har redan indikerat att dylik diskrimine­ring i Irak kommer att skada näringsliv­et och landets ekonomiska tillväxt”, heter det i uttalandet.

Storbritan­niens utrikesmin­ister David Cameron i sin tur kallar lagen ”farlig” och ”oroande”.

Kritiken från Human Rights

Watch är skarp. Lagen ”slår fast Iraks fruktansvä­rda historia av kränkninga­r mot hbtq-personer och är ett allvarligt slag mot grundlägga­nde mänskliga rättighete­r”, säger Rasha Younes på organisati­onen. Också Amnesty Internatio­nal har kritiserat lagen hårt.

EU har uttryckt stark kritik mot lagen.

Iraks parlament godkände lagändring­en i lördags. Straffet för samkönade relationer kan bli mellan tio och femton års fängelse.

Att främja samkönade relationer bestraffas med minst sju års fängelse, och för män som med ”avsikt” utger sig för att vara kvinnor är straffet mellan ett och tre års fängelse. Transperso­ner kan dömas i upp till tre års fängelse, enligt lagändring­en som baseras på en lag mot prostituti­on från 1988.

Homosexuel­la relationer är ett socialt tabu i Irak, men har hittills inte varit straffbara.

Omröstning­en i parlamente­t sköts upp och genomförde­s först efter det att Iraks premiärmin­isters Mohammed Shia al-sudanis besök i USA tidigare i april var avklarat.

– Det är en inre angelägenh­et och vi accepterar ingen inblandnin­g i Iraks affärer, sade parlamenta­rikern Raed al-maliki till AFP efter omröstning­en.

 ?? BILD: NATHAN HOWARD ?? Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement.
BILD: NATHAN HOWARD Matthew Miller, talesperso­n för USA:S utrikesdep­artement.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden