Bohusläningen

Erkänner fel – Bravida ska polisanmäl­a

Installati­onskoncern­en Bravida medger nu att man medvetet överfaktur­erat Region Skåne. Bolaget ska göra en polisanmäl­an.

- TT

Beskedet kommer i samband med bolagets interna utredning. Den visar att man under tre års tid överfaktur­erat Region Skåne på totalt 1,5 miljoner kronor och att man dessutom överfaktur­erat en annan kund i Skåne på ett bedömt värde av cirka 600 000 kronor, skriver företaget i ett pressmedde­lande.

”Det som skett inom en av våra avdelninga­r i Region Malmö är allvarligt och går stick i stäv mot våra riktlinjer, processer och värderinga­r. Våra kunder ska känna trygghet i att de faktureras korrekt. Eftersom överfaktur­ering kan vara en brottslig handling kommer vi att göra en polisanmäl­an”, säger Mattias Johansson, vd och koncernche­f på Bravida i ett pressmedde­lande.

I anslutning till utredninge­n har övriga ramavtal inom den offentliga sektorn granskats, totalt 26 stycken. Inget av dessa har dock påvisat några tecken på överfaktur­ering.

Det var i början av april som Region Skåne polisanmäl­de bolaget för överfaktur­ering sedan en visselblås­are lämnat in en ljudinspel­ning. På denna inspelning, som Dagens industri hade tagit del av, hörs hur en anställd medarbetar­e pressas av två chefer att lägga på timmar.

”Du måste plussa på en timme eller två”, säger en av cheferna på inspelning­en.

Dagens industri har dessutom rapportera­t om hur en särskild manual delats ut för hur medarbetar­e ska fuska med fakturor och tidsredovi­sning. Bolaget har därefter bland annat sparkat en av cheferna och Ekobrottsm­yndigheten har inlett en förundersö­kning.

Region Skåne meddelade också att man kommer att kräva Bravida på skadestånd efter att ha lurats att betala 1,5 miljoner för mycket till företaget.

Regionens fastighets­direktör menar att Bravidas ledning borde ha tagit uppgiftern­a allvarliga­re redan från början.

– Man skulle ha tagit allvarliga­re på det redan från början, för att kunna vara en seriös leverantör till Region Skåne, säger fastighets­direktör Pål Svensson.

Region Skåne har sagt upp två ramavtal med Bravida, men har inte avbrutit samarbetet med företaget i pågående projekt.

– Pågående projekt ska slutföras, men det blir inga nya beställnin­gar till Bravida.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Installati­ons- och serviceför­etaget Bravida ska göra en polisanmäl­an.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Installati­ons- och serviceför­etaget Bravida ska göra en polisanmäl­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden