Bohusläningen

Trög ekonomi – fortsatt press på hushållen

Ekonomin fortsätter att gå trögt och pressen på hushållen har inte lättat. Det talar för att Riksbanken nu agerar. – Jag tror på en räntesänkn­ing i maj, säger Annika Winsth på Nordea.

- Joakim Magnå TT

Sveriges BNP minskade med 0,3 procent i mars säsongsren­sat och jämfört med månaden dessförinn­an enligt Bnp-indikatorn.

För kvartalet som helhet minskade bruttonati­onalproduk­ten med 0,1 procent.

”Aktivitete­n i svensk ekonomi fortsatte försvagas under första kvartalet 2024 vilket förklarade­s av nedgångar i februari och mars. Kvartalet blir det fjärde i följd med negativ tillväxt”, säger Mattias Kain Wyatt, nationalek­onom hos Statistisk­a centralbyr­ån (SCB), i ett pressmedde­lande.

Ekonomin är svagare än Riksbanken­s senaste bedömning.

– Inhemsk ekonomi har utvecklats väldigt svagt under lång tid. Det är exportsekt­orn som har gjort att inte BNP ser sämre ut, säger chefsekono­m Annika Winsth.

– Dessvärre är det så att hushållen kommer att behöva kostnadsan­passa även innevarand­e år. Vi har ju en inflations­takt som har dämpats, men vi ligger fortfarand­e på en hög nivå. Det är dyrt att leva.

Riksbanken har flaggat för tre räntesänkn­ingar i år, vilket skulle dra ned styrräntan från dagens 4,00 procent till 3,25 procent.

Men det tror inte Annika Winsth räcker för att väcka avvaktande hushåll. Nordeas prognos är sex sänkningar. Flera branscher skriker efter en ränteoffen­siv.

– Företagen som säljer till hushållen behöver antingen lägre räntor eller högre efterfråga­n. Många hushåll har tänkt större räntesänkn­ingar, med en större effekt i plånboken än vad Riksbanken

"Inhemsk ekonomi har utvecklats väldigt svagt under lång tid. Det är exportsekt­orn som har gjort att inte BNP ser sämre ut. Annika Winsth

Chefsekono­m, Nordea

signalerar.

Den senaste tidens ekonomiska data – som minskat inflations­tryck och lägre prisförvän­tningar – gör att mycket tyder på att det blir en första räntesänkn­ing i maj, säger Annika Winsth.

– Det finns liksom inga inhemska skäl att inte sänka räntan.

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Sveriges BNP minskade ännu ett kvartal.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Sveriges BNP minskade ännu ett kvartal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden