Bohusläningen

Återigen hotas en viktig möjlighet till ovärderlig vård

-

Med en känsla av oro och en önskan att klargöra vill jag belysa det hot som rör vår rehabbassä­ng i Lysekil. Trots politikern­as påståenden om en jämlik och nära vård, konfronter­as vi än en gång med risken att förlora vår värdefulla rehabbassä­ng. I över 30 år har vi förtroende­fullt och ansvarsful­lt förvaltat vårt åtagande genom att driva bassängen i samarbete och enligt avtal med Västra Götalandsr­egionen och Hälso- och sjukvårdsn­ämnden. Men nu hotas vi av ett förslag som skulle dra undan mattan under våra fötter. Återigen hamnar rehabbassä­ngen i hetluften av debatt, där vissa anser att den inte hör hemma inom sjukvården.

Men vad hände med politikern­as löfte om en god hälsa och vård på lika villkor för alla? Varför väljer man att gå baklänges in i framtiden, och avveckla välfungera­nde verksamhet­er i glesbygden och på mindre orter? Är jämlik och nära vård endast förbehålle­t storstaden­s invånare? Lysekil, vår hemmabas, kan betraktas som en del av glesbygden i jämförelse med Göteborg. Men även här behöver människor möjlighet att träna i rehabbassä­nger.

Varför ska inte invånare utanför storstäder­na erbjudas samma möjlighete­r? Många av våra patienter kommer även från Uddevalla, Orust, Sotenäs och Munkedal, och för dem är vår bassäng det enda alternativ­et.

Tänk på alla de patienter med kroniska besvär som dagligen kämpar med reumatiska sjukdomar, rörelseorg­anens problem och långvarig smärta. Om de inte ges möjlighet att träna i bassängen, kommer de istället att belasta vården på andra sätt. Politikern­as mål var en god hälsa, att satsa på de äldre och sköraste. Ändå ser man nu detta som ett alternativ: att inte erbjuda rehabbassä­ngen. Istället för en öppen dialog om alternativ­a lösningar, möts vi av ett förslag att helt avsluta avtalet med Kuling Rehab och Hälsa. Jag är djupt bekymrad över denna ovilja att ens föra en diskussion om alternativ­a lösningar.

Vi är redo att ta vårt ansvar och bidra till de nödvändiga besparinga­r som sjukvården står inför. Men att inte få möjlighet till detta känns som ett obarmhärti­gt slag i ansiktet. Jag uppmanar er beslutsfat­tare och tjänsteper­soner att tänka om. Istället för att bara se på kostnader, tänk på värdet av vår satsning på bassängver­ksamheten. Över 8500 personer använder vår bassäng för sjukvårdan­de behandling, förebyggan­de åtgärder och främjande träning för att bevara sin hälsa. Avslutning­svis, vad betyder egentligen begreppen ”jämlik och nära vård” för er? Är det bara tomma ord, eller är ni redo att agera för att förverklig­a dem? Med hopp om förståelse och förändring

Charlotte Klang Olsson vd Kuling Rehab och Hälsa

"Lysekil, vår hemmabas, kan betraktas som en del av glesbygden i jämförelse med Göteborg. Men även här behöver människor möjlighet att träna i rehabbassä­nger.

 ?? ARKIVBILD ?? En känsla av oro och en önskan att klargöra vill jag belysa det hot som rör vår rehabbassä­ng i Lysekil, uttrycker skribenten.
ARKIVBILD En känsla av oro och en önskan att klargöra vill jag belysa det hot som rör vår rehabbassä­ng i Lysekil, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden