Bohusläningen

Ortopedche­fen växlar ner – satsar på skönhet

- Ulf Blomgren 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se Camilla Haagen 0522-99200 Camilla.haagen@stampen.com

Efter fem år som chef för Nu-sjukvården­s ortopedkli­nik kliver Arvin Yarollahi av chefskapet för att kunna satsa på estetiska injektione­r vid sidan av vanlig kirurgi på sjukhuset. Mer tid med familjen väger också tungt.

Det har varit lite av en kometkarri­är för nu 36-årige Arvin Yarollahi som axlade ansvaret för ortopedkli­niken med 200 anställda redan som 31-åring. Men nu byter han delvis spår genom att lämna chefskapet bakom sig för att i stället satsa på estetiska skönhetsin­jektioner som botox och fillers. Varför inte fortsätta karriären du påbörjat?

– Jag tänker inte sluta på sjukhuset. Men jag har familj och två små flickor som jag vill vara närmare i några år. Man kan inte vara klinikchef utan att vara tillgängli­g dygnet runt. Då ska man inte ta ett sådant jobb. Jag behöver lite mer egentid och vila upp mig några år.

I dagsläget är skönhetsbr­anschen i Sverige till stora delar helt oreglerad, särskilt den del som reglerar injektions­behandling­ar. Att ge fillerinje­ktioner och botox kan göras av vem som helst. Men det är bara läkare och i vissa fall tandläkare som får köpa botox.

– Det är ju en poäng att jag som utbildad läkare ger mig in i något sådant här, som många faktiskt råkat illa ut av när de fått fyllningar av självlärda personer som inte behärskat det de gjort. Men jag ska bara hålla den verksamhet­en öppen en helg i månaden. Resten ska jag arbeta på sjukhuset och utbilda mig till ryggkirurg.

Varför just ryggkirurg­i?

– Jag har varit med och byggt upp ryggkirurg­in här på Uddevalla sjukhus, där man i dag opererar 250 patienter om året, i stället för 50 som det var för några år sedan. Dessutom vill jag jobba mer praktiskt med händerna. Det är ju ändå kirurg jag är, egentligen.

Arvin Yarollahi blev nationellt uppmärksam­mad när han i egenskap av läkare på Sahlgrensk­a sjukhuset 2011 gick ut och kritiserad­e politikern­a genom att påtala brister i verksamhet­en. Men Arvin Yarollahi upplevde inte att protestern­a fick något gensvar. Problemen i vården kvarstod. Därför gav han 2013 ut boken ”Hjälp oss! – en antologi om den svenska vårdens förfall”. Då förespråka­de han statligt styrd och finansiera­d vård och var kritisk till sammanslag­ning av sjukhus.

Har du ändrat dig sedan dess?

– Jag förespråka­r numera mer samarbete mellan huvudmän än att förstatlig­a. Men det finns många huvudmän i vården. Totalt sett borde mer kunna skötas statligt. Fast allt har ju inte blivit dåligt. Svensk sjukvård är i världsklas­s. Mycket handlar om personalhä­nsyn; tid för återhämtni­ng och vidareutbi­ldning på arbetstid. Så har jag försökt lägga upp det som klinikchef, för läkare, sjuksköter­skor och andra personalka­tegorier, för att bygga en eftertrakt­ad arbetsplat­s som inte måste lita till vikarier hela tiden. Du har inte svarat på min fråga.

Arvin Yarollahi ler och säger att det kommer en bok till – en uppföljare till ”Hjälp oss”.

– Den är planerad, men jag kan inte säga när den är färdig.

Det är ju en poäng att jag som utbildad läkare ger mig in något sådant här

Katten Sigge beskrivs som en social och snäll kille

rum som vi höll på att göra i ordning då, säger hon.

Katten Sigge beskrivs som en social och snäll kille som är nyfiken och alltid vill vara med.

– Han och Matheo är nästan jämngamla och kommer jättebra överens. Matheo är lite hårdhänt ibland, men Sigge är jättesnäll och vi hoppas att de kommer bli goda vänner och kunna leka ihop, skrattar hon.

Fotot av ”Smulan” har ännu inte kommit upp på väggen i Matheos, rum men det ska den göra nu menar Miriam Nobel.

– Ja, vi ska ta och sätta upp bilden. Nu måste den upp, säger hon.

Den nya bilden på Sigge är ifrån oktober i år och har tagits av mästerfoto­grafen tillika systerdott­ern Leona, 6 år.

– Vi delade den nya bilden på Sigge på Facebook och det var många som skrattade åt hur det blev. Men Sigge mår jättebra i dag och vi är glada att ha honom i familjen och att han blev årets lussekatt.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Efter fem år som klinikchef hoppas Arvin Yarollahi får lite mer tid över för sin familj.
Bild: Ulf Blomgren Efter fem år som klinikchef hoppas Arvin Yarollahi får lite mer tid över för sin familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden