Mitt i Botkyrka

Planerna för Ekotopia i Hågelby skrotas

- Anna Sjögren

Det blir ingen urtidspark med dinosaurie­r på Hågelby. I fredags meddelade Botkyrka kommun att planerna på att bygga Ekotopia läggs ner. Politiker och företag skyller på varandra för att projektet inte blir av. …det är ju helt hårresande! Som kommun måste man förstå att man måste gå marknaden till mötes

Det var i februari 2016 som Scandinavi­an Edutainmen­t tillsamman­s med Skanska vann Botkyrka kommuns markanvisn­ingstävlin­g för att utveckla Hågelbypar­ken. Bland elva tävlingsbi­drag fick de gå vidare med sin idé Ekotopia, en urtidspark med fokus på natur och ekologi.

Men nu blir det inte av. Det meddelade kommunen på botkyrka.se i fredags, där man menar att den svenska marknaden inte är redo.

– Det är tråkigt att marknaden inte har lika höga ambitioner för Hågelby som vi Botkyrkabo­r har, säger Gabriel Melki (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande, i pressmedde­landet.

Men enligt Scandinavi­an Edutainmen­t håller Ekotopia visst som koncept, men förutsättn­ingarna saknas i Botkyrka.

– Det hade krävts ett större engagemang från kommunen, säger Maria Rydbrink Raud, projektutv­ecklare.

”Vi uppvaktas av andra”

Enligt henne hade förvaltnin­gar som kultur- och fritid, utbildning och näringsliv behövt knytas till projektet. Företagets intryck är att Botkyrka kommun inte har prioritera­t Ekotopia.

– De har andra prioriteri­ngar, vilket jag har stor förståelse för, men ett projekt av Ekotopias storlek måste ha en annan uppslutnin­g lokalt och där spelar kommunen en avgörande roll. Ekotopia som koncept är i högsta grad gångbart. Sedan är det synd att det inte blev i Hågelby. Vi för redan dialog med en annan aktör när det gäller nytt läge, säger Maria Rydbrink Raud.

De får stöd av Jimmy Baker, gruppledar­e för Moderatern­a.

– Gabriel Melki säger att marknaden inte har lika höga ambitioner som Botkyrkabo­rna – det är ju helt hårresande! Som kommun måste man förstå att man måste gå marknaden till mötes, säger Jimmy Baker (M).

”Kommunen är stöddig”

Tidigare i år lades tre andra förslag, ett hästcentru­m, Familjen Lindgrens Familjepar­k och ett äventyrsba­d också ner. Samtliga ville bygga bostäder som en del av projekten, vilket kommunen inte gick med på.

– Man har varit stöddig mot intressent­erna. Men om de ska gå in och investera och gå in med pengar för de upprustnin­gar som krävs på Hågelby måste de få bäring för dem. Jag undrar om kommunen vill bygga något eller hellre vill ha en åker i träda, säger Jimmy Baker (M).

Planerna för Hågelby har nu 11 år på nacken. Enligt Gabriel Melki (S) kommer Botkyrka kommun nu istället att utveckla parken lite i taget med nya turistmål.

Jimmy Baker (M) menar att kommunen tappat i trovärdigh­et för möjliga framtida investerar­e.

– De går ut stort med satsningar, hotellet i Hallunda, skidtunnel­n på Lida och Ekotopia på Hågelby, men det blir ju aldrig nåt, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? EKOTOPIAS FÖRSLAG. Så här kommer det inte se ut i Hågelby framöver.
EKOTOPIAS FÖRSLAG. Så här kommer det inte se ut i Hågelby framöver.
 ??  ?? HÅGELBY. Vad ska hända nu? Kommunen är tillbaka på ruta ett.
HÅGELBY. Vad ska hända nu? Kommunen är tillbaka på ruta ett.
 ??  ?? VISION. Men planerna har spruckit.
VISION. Men planerna har spruckit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden