Mitt i Botkyrka

Poliser nära utbrändhet efter alla skjutninga­r

- Henrik Lindstedt

Symtom på utbrändhet och risk för sämre kvalitet på utredninga­rna. Sommarens många skjutninga­r i söderort har kraftigt ökat arbetsbörd­an på polisens enhet för grova brott. Nu har arbetsmilj­ön anmälts. Jag har jobbat med grova brott i 25 år och kan inte påminna mig ett sådant här inflöde.

I mitten av september fick arbetsmilj­överket in en anmälan om psykisk överbelast­ning gällande de anställda på enheten för grova brott inom polisområd­e Stockholm syd (40 utredare och fem gruppchefe­r). En kraftig ökning av grova brott under sommaren, då många ordinarie utredare var på semester, fick polisorgan­isationen att gå på knäna.

Skjutninga­rna är en stor anledning till den ökade arbetsbörd­an, säger Palle Nilsson, biträdande polisområd­eschef.

– Jag har jobbat med grova brott i 25 år och kan inte påminna mig ett sådant här inflöde. Det vi framför allt har upplevt är en ökning av synnerlige­n grov misshandel, mordförsök och mord.

Pågått sedan 2015

I anmälan till arbetsmilj­överket poängteras dock att ”situatione­n med ett högt ärendeinfl­öde gällande grova brott har varit aktuell sedan omorganisa­tionen genomförde­s 2015”. År 2015 slogs landets då 21 polismyndi­gheter ihop till en central myndighet. Sedan dess har omorganisa­tionen fått utstå mycke t k r i t i k , bl a nd a nnat eftersom färre brott har klarats upp.

Men i somras blev situatione­n ännu värre för utredarna i söderort och flera visade tecken på utbrändhet. Detta ledde till att mindre allvarliga grova brott, som stölder, fick prioritera­s ner och utredare från andra regioner fick plockas in för att klara belastning­en.

– Den ökade arbetsbörd­an påverkar dels arbetsmilj­ön och dels vår förmåga att han- tera dessa ärenden på ett bra sätt. Vi har en hög ambitionsn­ivå och när man inte klarar av det så innebär det en negativ stress.

Slutade det med sjukskrivn­ingar?

– Nej, inte sjukskrivn­ingar. De kämpade snarare på så gott de kunde och jobbade för högtryck. Det klarar man en kortare period, men om det pågår under en för lång tid så kan arbetsbela­stningen kännas övermäktig, säger Palle Nilsson.

I början av hösten har dock arbetsbörd­an återgått till en mer normal situation. Det beror dels på att enheten för grova brott har fått en ökad bemanning och dels på att ärendeinfl­ödet har avtagit.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRESSADE. Omorganisa­tion och många skjutninga­r i söderort har fått polisen att larma om utbrändhet.
FOTO: MOSTPHOTOS PRESSADE. Omorganisa­tion och många skjutninga­r i söderort har fått polisen att larma om utbrändhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden