Mitt i Botkyrka

Melki (S): Inte vårt fel att det inte blir av

- Anna Sjögren

Att Ekotopia inte blir av är Scandinavi­an Edutainmen­ts ansvar, inte kommunens. Det menar samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Gabriel Melki (S) som slår tillbaka mot kritiken.

– Det var de själva som meddelade att de inte vill gå vidare med planerna, finansieri­ngen är inte löst. Men de hade nio månader på sig att hitta finansieri­ng så det fanns ju tid kvar, säger Gabriel Melki ( S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande.

Kritiken – att kommunen inte visat tillräckli­gt engagemang – slår han tillbaka mot.

– Det beror ju på vad de lägger in i ”tillräckli­gt engagemang”. Vi har träffat dem och diskuterat projektet. Men vi var tydliga från början med att Ekotopia ska bära sig självt, det måste ju finnas en marknad för det. Kommunen kan inte gå in med garantier, då tar våra skattebeta­lare risken, säger Gabriel Melki (S).

”Har inte varit stöddig”

De tre andra förslagen lades ner tidigare i år då aktörerna ville bygga bostäder för att få ekonomi i projektet. Jimmy Baker (M) tycker kommunen varit stöddig mot aktörerna och borde ha öppnat för det.

– Många har sagt ”om vi bygger x, kan vi få bygga bostäder då?” Om man som politiker inte bryr sig om medborgarn­a går man med på det. Men förutsättn­ingarna var tydliga – projekten skulle bära sig själva utan bostäder. Att ändra det under resans gång vore en konstig signal. Då hade vi tappat i trovärdigh­et, säger Gabriel Melki (S).

Kommunen kan inte gå in med garantier, då tar våra skattebeta­lare risken.

Ställde ni upp orimliga premisser för Hågelby?

– Ja, den analysen får vi så klart göra nu. Det kan vara så. Men vi gjorde ett förberedan­de arbete som landade i de premissern­a, säger Gabriel Melki (S).

Efter 11,5 år av planer är kommunen tillbaka på ruta ett. Hågelbys gamla byggnader är i behov av upprustnin­gar för cirka 50 miljoner kronor. Nu ligger en utredning på kommunledn­ingsförval­tningen som ska leda till en ny plan för parken.

 ??  ?? SLÅR TILLBAKA. Det är inte kommunens fel att Ekotopia inte blir av, menar Gabriel Melki (S).
SLÅR TILLBAKA. Det är inte kommunens fel att Ekotopia inte blir av, menar Gabriel Melki (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden