Mitt i Botkyrka

700 barn spelar schyst fotboll för att stoppa rasism

- Anna Sjögren

I helgen är det dags för fotbollstu­rneringen där schyst spel är viktigare än att göra mål. Då samlas 700 knattespel­are på Storvreten­s IP för att sparka boll mot rasism i Tumbakicke­n. I år backas de av eliten.

Att kalla varandra för fula saker, skrika åt domaren eller en hejaklack som buar åt motståndar­laget ger minuspoäng. Är man schyst på och utanför planen, har en snäll hejaklack och ens föräldrar uppför sig kan man ta hem hela cupen. Det är dags för sjätte upplagan av Tumbakicke­n - ge rött kort mot rasism.

– Vi korar ingen vinnare, här vinner man på att spela och uppträda schyst, säger Roberto Maiorano, vice ordförande i IFK Tumba.

Cupen för barn mellan sex och elva år har växt varje år sedan starten, men i år har klubben bestämt sig för att stanna vid 70 lag. Men det blir fler aktivitete­r än någonsin kring planen.

Domaren Mohammed Al Hakim, årets elitdomare 2016, dömer några matcher och Jiloan Hamad från Hammarby pratar om hur man når sin fotbollsdr­öm.

Vad kan en turnering göra för att kicka ut rasismen?

– Den kan visa på glädjen med att spela fotboll och den mångfald som sporten står för. Det är barn med olika bakgrunder och alla har ett gemensamt mål - att spela fotboll, säger Roberto Maiorano.

Varför behövs det här i fotbollen?

– Den är ju en spegling av samhället. Vi har upplevt att fotbollen inte tagit tag i de här frågorna som vi önskat. Vi måste jobba på ett så tidigt stadium som möjligt. Vi utbildar våra barn för fotbollspl­anen och för resten av livet, säger Roberto Maiorano.

 ?? FOTO: LARS SJÖBERG/IFK TUMBA FOTBOLL ?? KÄMPAR. IFK Tumba F06-07 på sin lagbild från Tumbakicke­n 2016. De kämpade väl men nådde inte hela vägen fram till seger.
FOTO: LARS SJÖBERG/IFK TUMBA FOTBOLL KÄMPAR. IFK Tumba F06-07 på sin lagbild från Tumbakicke­n 2016. De kämpade väl men nådde inte hela vägen fram till seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden