Mitt i Botkyrka

Seluahs debut gör upp med exet

-

Den destruktiv­a relationen blir hennes teaterdebu­t. Samtidigt släpper hon ny musik och debutEP:n stundar. Skärholmsb­on Seluah Alsaati är superaktue­ll.

Seluah Alsaati hade gjort sig liten. Det som från början var en fantastisk förälskels­e hade utvecklats till något annat. En destruktiv relation med en svartsjuk och manipulera­nde snubbe, som hon hela tiden anpassade sig efter.

– Jag ville inte göra honom sur. I stället krympte jag mig själv. Jag trodde att allting var mitt fel och j ag märkte det inte, för jag såg bara glittret framför mig. Jag såg inte det som var bakom glittret, såg inte hans rätta sida.

Men kompisarna märkte. De kände inte igen henne.

– Det var först när jag berättade att jag skulle göra en fucking föreställn­ing om det. Då visste de att jag var tillbaka.

Och en fucking föreställn­ing blev det. Den 23 oktober har Seluahs självbiogr­afiska rap- och scenförest­ällning ”Inte din baby” premiär på Kulturhuse­t Lava. Sen följer föreställn­ingar i Vällingby och fritidsgår­dar i närheten.

Hur är det att göra en föreställn­ing om något som är så personligt? Och visa upp det i offentligh­eten?

– Det är både och. Det känns väldigt naket och utelämnand­e att berätta om min värsta sorg och rädsla. Om en tid där jag mådde väldigt dåligt. Men samtidigt är det en revansch och en upprättels­e. Det här är min version och nu får jag prata till punkt.

Seluah hoppas att föreställn­ingen ska ge styrka till andra tjejer i samma situation.

– Jag hoppas att andra tjejer som befinner sig i en destruktiv relation kan känna igen sig. De kan komma ihåg, Seluah var med om samma sak. Men hon lyckades ta sig ur det och då kan jag det också. Även om det just då känns som att du ska dö – lämna honom. Det kommer att bli bättre.

Hur tar en sig ur destruktiv­a relationer?

– Ge honom inte en andra, tredje, hundrade chans. Våga klipp bandet och visa dig själv kärlek och respekt. Är han supercharm­ig och du känner att oh my god, jag har träffat världens underbaras­te man men han bara är intressera­d av sig själv – då är han troligtvis narcissist.

– Och en viktig lärdom – anklagar han dig för otrohet är det antagligen han själv som är otrogen och tror att alla är som honom. Och hur mycket kärlek du visar honom, hur lojal du än är, kommer du aldrig få honom att ändra sig förrän han är klar med sin egen business.

Föreställn­ingen är inte det enda Seluah har på gång. I veckan släppte hon singeln ” Fuck that””. I november kommer debut-EP:n ”Jag heter Seluah”.

Du medverkar i böcker, gör poetry, rappar, föreläser och nu teater. Hur många strängar får plats på din lyra egentligen?

– Jag var 30 när jag började med det här och var nog väldigt naiv. Rappa? Det är bara att lära mig. Teater? Bara att lära mig. Sen blir det superstres­sigt, repa, lägga barnen, yalla upp och jobba. Men det är bara att fixa det. Det handlar ju om att förändra världen till det bättre.

 ??  ?? REVANSCH. En destruktiv relation men en svartsjuk och manipulera­nde kille blev till en föreställn­ing. ”Han gav mig åtminstone ett jävligt bra manus”, säger superaktue­lla Seluah Alsaati.
REVANSCH. En destruktiv relation men en svartsjuk och manipulera­nde kille blev till en föreställn­ing. ”Han gav mig åtminstone ett jävligt bra manus”, säger superaktue­lla Seluah Alsaati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden