Mitt i Botkyrka

Sidaflytte­n väntas ge uppsving i Botkyrka

Biståndsmy­ndigheten Sida med 500 statliga tjänster ska flytta till Botkyrka, meddelade regeringen på måndagmorg­onen. ’’Det här är det största som hänt i Botkyrka under 2000-talet’’, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elseordför­ande.

- Anna Sjögren Petter Beckman

Biståndsmy­ndigheten Sida, där 500 människor arbetar, ska flyttas till Botkyrka. Det meddelade reger- ingen i måndags. ”Det största som hänt i Botkyrka under 2000-talet”, menar Ebba Östlin (S).

LÖVIN (MP): ’’Det ökar medborgarn­as förtroende’’

Totalt 900 myndighets­tjänster ska flytta från Stockholm till andra orter i landet. Av dem kommer 500 tjänster att hamna i Botkyrka, genom att biståndsmy­ndigheten Sidas huvudkonto­r flyttar från Gärdet på Östermalm.

– Min bedömning är att Sida kommer att vara på plats i Botkyrka om två till 2,5 år. Det är den största händelsen för kommunen hittills under 2000-talet. Det förstärker den positiva utveckling som vi är inne i, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elseordför­ande.

I måndags morse höll Isabella Lövin (MP), minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat, en pressträff på Xenter i Tumba.

Botkyrka med 90 000 invånare är en av kommunerna med lägst statlig närvaro, enligt ministern.

– Närvaro av en statlig myndighet ökar medborgarn­as förtroende för staten och för samhället. Beslutet är ett led i regeringen­s ambition att ta ansvar för ett Sverige som håller ihop, sa Isabella Lövin.

Det är ännu inte klart vilken kommundel Sida flyttar till. Först ska det tas fram en konsekvens­analys där lokalbehov­en reds ut. Den ska vara klar senast den 1 augusti.

– Det finns idag ingen lokal i Botkyrka som rymmer 500 arbetsplat­ser. Vi kommer

troligen att få bygga nytt, säger Ebba Östlin (S). Var i kommunen vill du ha det?

– Det kan jag inte säga än. Det ska vara nära kollektivt­rafiken. Och oavsett om det blir i de norra eller södra kommundela­rna kommer det att få väldigt positiva konsekvens­er för hela Botkyrka, säger Östlin.

Både hon och ministern underströk att den nya jättearbet­splatsen kommer att påverka lokalsamhä­llet runtomkrin­g genom att ge bättre underlag för handel och service.

– Sida blir också en magnet för andra organisati­oner och verksamhet­er som jobbar med samma slags frågor, säger Ebba Östlin.

Isabella Lövin nämnde att Sida tar emot ett stort antal internatio­nella besök från FN och andra internatio­nella organisati­oner.

– Fördelen med Tumba är att det finns direktförb­indelse med pendeln till Arlanda. Men i de norra delarna får man Förbifart Stockholm som också ger snabba förbindels­er, säger Ebba Östlin.

Ebba Östlin är glad att det blev just Sida som flyttar sitt kontor till Botkyrka.

– Vi är en kommun som rymmer väldigt många språk och olika nationalit­eter. Jag är övertygad om att det här kommer att påverka många uppväxande Botkyrkabo­r som kommer att se Sida som en karriärmöj­lighet.

Ebba Östlin berättar att hon redan i oktober 2017 fick frågan från civilminis­ter Ardalan Shekarabi om kommunen hade förutsättn­ingar att ta emot en stor myndighet.

– Det finns ett direkt samband med att vi för två år sedan tog striden för att behålla Försäkring­skassan, som var på väg att flyttas härifrån. Jag har fört en bra dialog med Ardalen Shekarabi om vikten av myndighets­närvaro i Botkyrka ända sedan dess, säger Östlin.

Regeringen har som mål att totalt 2000 statliga jobb ska ha flyttat från Stockholm eller ha tillkommit innan mandatperi­oden är slut. Den nya myndighete­n mot segregatio­n, Delmos, öppnade i Flemingsbe­rg i Huddinge vid årsskiftet.

Det finns ett direkt samband med att vi för två år sedan tog striden för att behålla Försäkring­skassan, som var på väg att flyttas härifrån.

 ?? FOTO: STEN-AKE STENBERG ?? FLYTTAR. Sida och 500 statliga jobb väntas flytta till Botkyrka.
FOTO: STEN-AKE STENBERG FLYTTAR. Sida och 500 statliga jobb väntas flytta till Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden