Mitt i Botkyrka

Moderatern­as nya kampanj väcker känslor i orten

”I Stockholm ska det bara finnas go zones.” ”Kniv i skolan? Bara på träslöjden.” Moderatern­a drog igång sin valkampanj i veckan. Smart eller olämpligt? M har spårat, enligt Ali Khalil, gruppledar­e för MP i Botkyrka.

- Anna Sjögren

”Kniv i skolan? Bara på träslöjden” och ”Tillåtet gängtecken i skolan: handuppräc­kning”. Det är några av M: s slogans i valkampanj­en som mötte stockholma­re i tunnelbana­n och i sociala medier i veckan. Urspårat och ett stolpskott, menar Ali Khalil, Albybo och gruppledar­e för MP i Botkyrka. – Det är populistis­kt. De vill svartmåla Sverige och få väljare att rösta av rädsla. Man highlighta­r gängtecken och knivar i skolan ist äll et f ör at t prata om betyg och ordning. De ger en bild av att allt är knas, säger Ali Khalil. M:s kommunikat­ionschef Mattias Thorsson håller inte med. – Den senaste tidens dåd har gjort att många stockholma­re ställt sig frågan: hur kan det här ske? Vi har valt att göra en kampanj med lättsammar­e tilltal. Vi vill inte svartmåla men det finns områden som är särskilt utsatta för kriminalit­et. Vi vill ta i itu med det, säger han. Så långt får han medhåll av Ali Khalil. – Jo, man ska prata om det och åtgärder mot det. Men sakligt. Och jag tycker att det är olämpligt att i kollektivt­rafiken ha ett skojigt tilltal om knivar i skolan som barn möter när de åker till skolan, säger Ali Khalil. Mattias Thorsson tycker att den lättsamma tonen har en poäng. – Man kan diskutera om det är lämpligt. Vi har valt det för att signalera hoppfullhe­t, vi tror att problemen går att lösa. Ali Khalil ( MP) är också kritisk till begreppet ”go zones”, i motsats till no go zones - en term som används om områden där problem med gängkrimin­alitet är så allvarliga att polis inte kan gå in. Polisen har själva vänt sig mot begreppet ”no go zones”. Är det ansvarsful­lt av Moderatern­a att använda det då? –Det gör vi inte, vi säger go zones, säger Mattias Thorsson. Men det är ju motsats till no go zones. – Nej. Alla platser är inte go zones alltid. Det är självklart att alla platser kan man vistas på vissa tider. Men inte alla tider, folk är rädda att gå ut eller åka tunnelbana eller vistas på ett torg. Det är inte samma sak som att det är en no go zon. Men att M använder sig av ortenslang som aina (polis) tycker Ali Khalil är bra. – Jag välkomnar att man använder aina och yalla. Vi influeras av olika språk, turkiska, spanska och arabiska, det är en del av det mångkultur­ella samhället. Men kampanjen som helhet tycker jag är dålig. Moderatern­a i Botkyrka har inte delat kampanjen på sociala medier.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? GO/NO GO. ”Alla platser är inte go zones alltid”, säger Mattias Thorsson, kommunikat­ionschef på Moderatern­a.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT GO/NO GO. ”Alla platser är inte go zones alltid”, säger Mattias Thorsson, kommunikat­ionschef på Moderatern­a.
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? LÄTTSAMT? En av affischern­a i Moderatern­as kampanj som lanserades i veckan.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT LÄTTSAMT? En av affischern­a i Moderatern­as kampanj som lanserades i veckan.
 ?? FOTO: MODERATERN­A ?? AINA SKA MED! Är det en kampanj för att pensionäre­r ska få det bättre? Nej, det är aina, polisen, som ska med.
FOTO: MODERATERN­A AINA SKA MED! Är det en kampanj för att pensionäre­r ska få det bättre? Nej, det är aina, polisen, som ska med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden