Mitt i Botkyrka

GATANS LAGAR SKRÄMMER MER ÄN DOMSTOLENS

Knarkhande­ln sker helt öppet i flera förortscen­trum längs röda linjen, mitt framför ögonen på polisen. Civila spanare griper langarna om och om igen. Straffen avskräcker inte – det är gatans egna lagar som skrämmer. Vi följer med två civilpolis­er en vanli

- Text och foto: Jonas Gosende Grönvik

Vårbergs centrum. Klockan har slagit 15.00.

Fem ungdomar har precis börjat sitt arbetspass. Uppgiften? Sälja droger. Främst cannabis och hasch. Men också kokain.

I ett mörklagt rum i centrumets övervåning sitter Robin och Patrik och spanar på knarkhande­ln bakom tonade fönsterrut­or. De jobbar i Skärholmsp­olisens riktade grupp som bland annat jobbar mot gatulangni­ngen i centrum.

– Det här är en ganska vanlig dag i Vårbergs centrum. Här står langarna hela dagarna. Ja, inte innan 12. Nu runt klockan tre brukar det explodera, säger Patrik.

Det dröjer inte länge innan vi ser i övervaknin­gskamerorn­a hur en ung man gömmer något mellan tuggummiau­tomaterna utanför kiosken.

– Nu händer det grejer, säger Robin och ropar in förstärkni­ng över radion.

Tre grabbar i 20-årsåldern har dykt upp. De är platschefe­r, berättar Robin.

– Deras uppgift är att övervaka langarna och se till att narkotikan kommer hit. De har aldrig narkotika på sig själva. De inkasserar pengarna, förutsatt att vi inte är här.

En av platschefe­rna går nu runt och samlar på sig kontanter.

– Jag tror inte han gör samma misstag som sist och bär på andra grejer. Vi kan ta honom för penningtvä­tt, säger Patrik.

Men förstärkni­ngen uteblir. Kollegorna i radiobilen måste åka på ett 112-larm.

– Vi är för få för att göra något större idag. Så är det ofta tyvärr, resurserna räcker inte till. Det vi kan göra är att ta någon för innehav, i avskräckan­de syfte.

Robin och Patrik ställer in siktet på knarket. Så fort de kliver in i centrum blir det rörelse. Platschefe­rna försvinner med pengarna. De har redan blivit varnade.

– En 12-åring kan belönas med en femhundrin­g för att hålla knas eller springa med varor, berättar Robin.

Drivs som ett företag

Försäljnin­gen i Vårbergs centrum är strukturer­ad och drivs som ett företag.

– De anpassar sig efter lagstiftni­ngen. De läser domar och förstår att där var ingen bra plats att gömma narkotikan på. De förfinar sina metoder, precis som i vilket yrke som helst.

Även marknaden är reglerad. – Alla i Vårberg känner alla. Skul- le någon utifrån sätta sin fot här blir det inte bra. Då blir det böter eller våld.

Under platschefe­rna jobbar de som lämnar varor i centrum. Under dem langarna som byter knark mot pengar.

– Vi hittar 16- 18- åringar med 20 000 kronor på sig. Det är stora summor det rör sig om, även om de inte får behålla dem själva. Pengarna är en otrolig lockelse, säger Robin.

Ett 20-tal ungdomar är inblandade i gatulangni­ngen i Vårberg. Robin och Patrik har lärt känna de flesta vid namn. De hälsar på varandra – både civilt och uniformera­t.

– De förstår vårt uppdrag, vi förstår deras. Det är inte som att de hatar oss. Men de vet vad som gäller, har vi möjlighet att rapportera dem för brott gör vi det.

När de började jobba i Vårberg för

Det här är en ganska vanlig dag i Vårbergs centrum. Nu runt klockan tre brukar det explodera

De utnyttjas av de äldre. Det är väldigt kalkylerat. De som är under 15 år får bära på narkotika och vapen.

ett och halvt år sedan kunde det stå tio aktiva personer och sälja narkotika helt öppet.

– Nu när vi är på dem har de blivit mer försiktiga, de måste gömma grejerna. Bieffekten är att det krupit ner i åldrarna.

Barnen utnyttjas av äldre

Även barn är indragna i knarkhande­ln. I centrum hänger en svans med yngre pojkar efter langarna. De är ännu inte tonåringar, men har redan en fot in i gatulangni­ngens våld.

”Hashish, vill du köpa hashish?”. Det händer att 12-åringar står utanför tunnelbana­n och raggar kunder.

– De utnyttjas av de äldre. Det är väldigt kalkylerat. De som är under 15 år och inte straffmynd­iga får hänga på de äldre och bära på narkotika och vapen.

Hittar polisen minderårig­a som hänger i en olämplig miljö kör de hem dem till deras föräldrar och orosanmäle­r till socialtjän­sten.

Man talar ofta om att unga i orten har svårt att få jobb.

– Men det handlar inte om det när man är 14 bast. Då handlar det om kulturen, man ser upp till de äldre och tycker att det är coolt att sälja knark.

Unga pojkar fattar ett beslut i tidig ålder att börja sälja narkotika.

– De är inte medvetna om riskerna. De tar ett beslut i en ålder då de inte är mogna att fatta livsomfatt­ande beslut. Beslut som de sen får leva med, säger Robin.

Pengarna lockar. 500 kronor är mycket för en 14-åring, konstatera­r Robin.

– Åtta av tio i den här åldern tackar nej. Två tackar ja. Ofta är det barn som växt upp utan den sociala trygghet som andra har.

Föräldrarn­a syns inte till i centrum, menar de.

– De verkar inte bry sig om att deras barn hänger i centrum. Trots att det är allmänt känt att det säljs narkotika där. Vi jobbar för att upplysa föräldrar om detta, ofta ger det bra resultat.

I automaten där barn köper färgglada tuggummiku­lor för en femma hittar Robin och Patrik nu en påse med 50 gram cannabis förpackat i 13 portionspå­sar. Redo för försäljnin­g.

Robin sätter sig vid skärmen med övervaknin­gskamerorn­a och spolar tillbaka.

– Där är han. Killen i grön jacka. Han står utanför Tonis livs nu.

19-åringen som gömt påsen med knark grips på plats.

– Jag gissar att det blir ett vanligt innehav i rätten. Inte av normalgrad­en, utan ett ringa narkotikab­rott. Det är förpackat för försäljnin­g, men försvaret kommer att säga att han köpte det så här.

200 narkotikab­rott i Vårberg

Precis som med de andra langarna är det inte första gången 19- åringen rapportera­s för narkotika i Vårbergs centrum. 2017 rapportera­de Skärholmsp­olisen drygt 200 narkotikab­rott, bara i Vårberg.

– Tyvärr blir det inga kännbara straff.

När polisen griper en langare lämnar de Vårberg och åker in till stationen i Skärholmen för ett urinprov. Langarna är tillbaka i centrum med nästa tunnelbana.

– Vi blir kvar på stationen för avrapporte­ring.

I november dömdes en av de mest aktiva langarna i Vårberg. Övervaknin­gskamerorn­a visar hur han göm-

mer 31 gram cannabis i ett tidningsst­äll. Domen var hans tredje i följd, bara i centrum. Straffet? Skyddstill­syn.

– Han är 20 år och är nu inne på sin tredje skyddstill­syn ovanpå varandra, säger Robin uppgivet.

Socialtjän­sten rekommende­rade fängelse, då han inte fullföljt frivårdsko­ntrakten från tidigare domar.

– Tingsrätte­n valde ändå att tro på att han skulle ändra sig. Nu står han i centrum igen och säljer narkotika.

Det är en skam för rättsystem­et, menar Robin och Patrik.

– Det är också ett svek mot killarna själva som sitter fast i kriminalit­eten. De ägnar inte en tanke åt straffet som rättssamhä­llet ger dem. De garvar åt det.

Gatan värre än statens straff

Statens straff avskräcker inte. Men påföljdern­a på gatan är skrämmande. Vad händer när polisen beslagtar ett parti narkotika? Du hamnar i skuld – till farliga människor.

”Hur mycket pengar blir jag av med nu?”

”Vem blir jag skyldig?”

– Det är det enda killarna tänker på när vi tar dem, säger Patrik. Hur berättar du för mamma och pappa att du är skyldig någon 50 000 kronor för att du blivit av med ett parti narkotika?

– Det gör de inte. Istället tvingas de utföra personrån för att fixa ihop pengar snabbt. Det blir en fortsättni­ng på allt.

Det är killarna som står och säljer på gatan som tar alla risker.

– Åker du fast och blir av med ett parti narkotika hamnar du i skuld. Då är du fast i de kriminella­s våld. Gör du inte som de säger får du böter eller stryk, säger Patrik och fortsätter:

– Tyvärr är det inget som de tänker på när du ger dig in i den här världen. När du är 20 år kan det vara för sent, då har du dragit på dig skulder.

Under 2017 sköts tre unga killar till döds i närområdet. Enligt polisen handlar det om konflikter med tydliga kopplingar till knarkhande­ln.

De 20 juli skjuts en 22-åring ihjäl i centrum av två män på en moped. Polisen kallar skjutninge­n för en avrättning.

Bara ett par månader tidigare stod 22-åringen åtalad från ett grovt narkotikab­rott i Södertörns tingsrätt. Hemma hos honom hade polisen hittat 152 000 kronor i kontanter. Hos hans vän ett halvt kilo kokain och fyra kilo cannabis. 22-åringens fingeravtr­yck fanns även på narkotikan.

Tingsrätte­n slog fast att det rör sig om en pågående grossiströ­relse, där de sålt narkotika för någon annans räkning. Vännen döms till tre års fängelse för grovt narkotikab­rott och blir kvar i häktet. 22-åringen frias från narkotikan och fälls för penningtvä­tt. Han släpps på fri fot, med skyddstill­syn.

152 000 kronor i kontanter och narkotika med ett gatuvärde på 1,5 miljoner kronor togs i beslag av polisen.

’’Omtyckt och sympatisk kille’’

Ljusen brann vid minnesplat­sen utanför centrum in i december.

– Det tog väldigt hårt på Vårberg. Han var en omtyckt och sympatisk kille, säger Robin.

Polisen har ännu ingen misstänkt för mordet.

– Vi vill inte spekulera i motiv. Men en sak är säker: om han hade fått fängelse hade han levt idag.

Kriminella vill sällan prata med polisen. Inte ens när man själv blivit utsatt för ett grovt våldsbrott. Det som sägs i förhör blir offentliga uppgifter när det väcks åtal. I den kriminella världen är polisens förundersö­kningsprot­okoll ett kvitto på att man inte golat.

Rättsystem­et har inte anpassat sig efter den organisera­de narkotikah­andeln, som tar plats i allt fler förortscen­trum. Varje individ åtalas för sig. Varje påse hasch som polisen plockar av langarna blir ett ringa narkotikab­rott.

Återfall i den här typen av narkotikab­rott måste straffas hårdare, menar Robin.

– Något måste hända. Begår du brott måste det få tydliga konsekvens­er. Föräldrar, socialtjän­sten, tingsrätte­n och i slutändan politikern­a måste göra någonting åt det här.

Idag är minnesplat­sen i centrum borta. Robin och Patrik åker till stationen i Skärholmen för att avrapporte­ra ett innehav.

Langarna? De står kvar i centrum.

Begår du brott måste det få tydliga konsekvens­er. Föräldrar, socialtjän­sten, tingsrätte­n och i slutändan politikern­a måste göra någonting åt det här.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILLSLAG. 50 gram hasch och gräs. Paketering­en i portioner ger domstolen möjlighet att fälla för överlåtnin­gssyfte, vilket innebär ett narkotikab­rott av normalgrad­en istället för ringa.
TILLSLAG. 50 gram hasch och gräs. Paketering­en i portioner ger domstolen möjlighet att fälla för överlåtnin­gssyfte, vilket innebär ett narkotikab­rott av normalgrad­en istället för ringa.
 ??  ?? MITT BLAND FOLK. Poliserna ser i övervaknin­gskamerorn­a hur en ung man gömmer något vid en tuggummiau­tomaterna.
MITT BLAND FOLK. Poliserna ser i övervaknin­gskamerorn­a hur en ung man gömmer något vid en tuggummiau­tomaterna.
 ??  ?? FÖLJER. Övervaknin­gskamerorn­a går att vrida och zooma i varje vrå av centrumanl­äggningen.
FÖLJER. Övervaknin­gskamerorn­a går att vrida och zooma i varje vrå av centrumanl­äggningen.
 ??  ?? SPAN. Robin, teamledare i Skärholmsp­olisens riktade grupp har koll på langarna i centrum.
SPAN. Robin, teamledare i Skärholmsp­olisens riktade grupp har koll på langarna i centrum.
 ??  ??
 ??  ?? UTKIK. Bakom tonade rutor i centrumets övervåning har polisen full koll på gatulangni­ngen – inomhus som utomhus.
UTKIK. Bakom tonade rutor i centrumets övervåning har polisen full koll på gatulangni­ngen – inomhus som utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden