Mitt i Botkyrka

Krönika: Stadshuset nästa för oss i orten?

- GURSIMER SINGH 23 år, bor i Skärholmen. Jobbar som IT-tekniker, föreläsare, är politiskt aktiv.

Jag växte upp i Skärholmen från en typisk underklass­ens invandrarf­amilj och fattade intresse för politik tidigt, som barn. Jag var en av de få under min skolgång som hade ett stort intresse för politik. Men när jag blickar tillbaka så brukar jag också tänka vad vi egentligen fick lära oss om demokrati och politik i skolan. Det var inte mycket mer än namnet på statsminis­tern. I gymnasiet började vi lära oss om de olika partiernas namn och hur demokrati fungerar i Sverige. Men fortfarand­e var det inte riktigt något som gav oss förståelse hur vi själva som medborgare ska kunna påverka samhället vi lever i.

Jag började engagera mig inom partipolit­ik som ung och grundade tillsamman­s med min bäste vän Skärholmen­s mest aktiva partipolit­iska ungdomsklu­bb. Redan under de åren märkte jag att det fanns ett brinnande intresse för politik bland ungdomar.

Men med åren som gick började jag också inse hur extremt få människor det är som är engagerade inom politik och är uppvuxna i utsatta förorter. Jag tycker mig se bara en sorts människor, nämligen människor med en akademisk medelklass­bakgrund. Det är ju inte direkt folk från förorten, typ sådana som mig, som sitter som borgarråd i Stockholm stad.

Att prata om att demokrati är en klassfråga i sig är inte nytt, men det pratas alldeles för lite om det. Vi kan ta exemplet om varför röstdeltag­andet är lägre i utsatta förorter och högre i ”finare områden”? Det finns många faktorer kring det, dels är förtroende­t för samhället väldigt lågt bland oss som bor i förorten. Dessutom är språket inom politiken så himla akademiskt, så att vanligt folk inte begriper vad politiker säger.

Nu när jag träffar ungdomar i förorten försöker jag göra allt för att uppmuntra dem att engagera sig i politiken. Intresset finns, men de har inte verktygen bara. Jag hoppas i framtiden få se fler människor från förorten som vill bli politiker, vi behöver verkligen nya talanger och de finns här i förorten.

Det är ju inte direkt folk från förorten, typ sådana som mig, som sitter som borgarråd i Stockholms stad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden