Mitt i Botkyrka

Bääbylycka på Hågelbys 4H-gård

- Anna Sjögren

Varning för sötchock! Årets första killingar har kommit till världen ute på Hågelbys 4H-gård. BotkyrkaDi­rekt hälsade på de fem små killingarn­a när de tog sina första getskutt i stallet.

Det är bara tre dagar sedan den afrikanska dvärggeten Pippi födde sina tre små killingar när BotkyrkaDi­rekt hälsade på i onsdags. Nu står de och äter hö med sin mamma inne i sin box. I boxen intill tar geten Pärlas sju dagar gamla killingar redan spänstiga skutt upp på höbalarna.

– Allt har gått jättebra, det var bara den sista killingen som behövde lite extra hjälp. De ska börja dia efter en timme men det dröjde så vi fick sondmata den först, berättar Katta Hultberg, djuransvar­ig och biträdande förestånda­re på 4H-gården.

Killingarn­a föddes ovanligt tidigt i år. Anledninge­n? Att bocken som skulle para sig med Pippi och Pärla var otrevlig. Bland annat kissade han på de andra getterna och på personalen.

– Vi ville att han skulle betäcka dem snabbt så han kunde lämna gården sen, säger Katta Hultberg.

Killingarn­a är redan nyfikna på den stora världen och nosar och nafsar på det som kommer i deras väg. Men än så länge är det lite för dåligt väder för att gå ut i hagen. Den som vill klappa en gullig killing får hålla sig lite.

– Det är för slaskigt. Men så fort det blir lite bättre väder kan de få komma ut i hagen. Deras mammor kommer se till att de får den bästa platsen i huset. Fåren får stå utanför, säger Katta Hultberg.

Hur känns det nu på gården? Är det babylycka?

– Babylycka, ja det kan man säga. Vi känner oss väldigt peppade nu, vi väntar också på att ett gäng till killingar ska komma i februari. Babyboomen har bara börjat, säger Katta Hultberg.

Killingarn­a kommer dock inte att stanna på gården, utan ska säljas. Enligt Katta Hultberg är de afrikanska dvärggette­rna sällskapli­gare och mer lätthanter­liga än lantgetter.

– Om man har en större tomt som de kan beta på så kan man ha getterna. Men man måste köpa två så att de har varandra som sällskap, säger Katta Hultberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GETTEGLAD! Katta Hultberg, biträdande förestånda­re på Hågelbys 4H-gård.
GETTEGLAD! Katta Hultberg, biträdande förestånda­re på Hågelbys 4H-gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden