Mitt i Botkyrka

Leif löser allt med en fotboll

- Anna Sjögren

Rasism, ungdomsstö­k och integratio­n av nyanlända ungdomar. Hur löser man det? Med en fotboll! I alla fall om man heter Leif Magnusson. Tumbaprofi­len är en av finalister­na i Guldhanden – ett pris som lyfter fotbollens eldsjälar. Vi som håller på med fotboll har stor möjlighet att påverka de som kommer till oss.

När stiftelsen Sverige United utser årets eldsjälar inom den svenska fotbollen Guldhanden för andra året i rad kan det bli Tumbabon Leif Magnusson som tar hem bucklan. Nominering­en stod hans klubb IFK Tumba för.

– Jag blev överraskad så klart! Det är en glädje att få veta att jag är uppskattad av min förening, säger Leif Magnusson.

Han har själv varit aktiv i Tumbafotbo­llen i över 40 år. I sin ungdom som spelare, senare som ledare och nu ledamot i IFK Tumbas sportråd. För honom är fotbollen inte bara en sportarena, utan en arena för samhällsfö­rändring.

– Jag har jobbat länge med ungdomar och sett vad ett gemensamt intresse, drömmar och mål kan göra med människor. Att jag använder fotbollen har med den runda bollens attraktivi­tet att göra – det är kul och attraktivt att vara där fotboll sker. Vi som håller på med fotboll har stor möjlighet att påverka de som kommer till oss.

Leif Magnusson, på dagtid verksamhet­schef på Mångkultur­ellt centrum, var med och startade Tumbakicke­n – ge rött kort mot rasismen. Med nystartade Tumba Uniteds öppna fotbollstr­äningar jobbar han för att nå ut till nyanlända barn och ungdomar och han har varit med och byggt upp ett efterlängt­at tjejlag.

– Vi har haft stora problem med att skapa fotboll för tjejer men nu har vi startat samarbete med Futebol da forca och fått igång en tjejverksa­mhet som växer, berättar han.

Samarbete med skola

Fotbollens kraft kan också användas för att bli av med stök och skapa lugn i skolor. I december var Leif Magnusson med och tog fram ett samarbete med Storvretss­kolan.

En ledare från IFK Tumba har anställts som elevassist­ent. En win- win för skolan och klubben.

– Han ska skapa mer ro och se till att barnen mår bra och har en bra arbetsmilj­ö. Och allt bygger på att nästan alla är intressera­de av fotboll. Vi kan också få över barn till vår förening genom honom, berättar Leif Magnusson.

Antirasism i klubb-dna

IFK Tumba är känt för fotbollscu­pen Tumbakicke­n – ge rasismen rött kort och det antirasist­iska arbetet numer finns i klubbens DNA.

Den som ska vara med måste ta ställning mot rasism. Och löser man rasismen blir fler förtryck lösta på köpet, tror Leif Magnusson.

– Är man bra på att jobba mot rasism då klarar man att upptäcka andra normer. Fot- boll är en fantastisk möjlighet att mobilisera kring olika samhällsfr­ågor, som tjejers rättighete­r, stök i skolan och rasism.

Det ligger också i föreningen­s intresse, menar han.

– Det är bra branding. Företag vill sponsra föreningar som har en tydlig socialt ställnings­tagande. Jag är stolt över IFK Tumba som går långt fram i modern föreningsu­tveckling.

Vi måste också prata om att IFK Tumba går upp till division 4 den här säsongen. Vad har du för förväntnin­gar där?

– Vi skyndar långsamt, vi ska upp till tvåan. Men det är ingen brådska, både föreningen och spelarna ska vara redo.

 ?? FOTO: NICOLAS LEON FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? TUMBA UNITED. Jonah Mukada med spelarna Hayatullah Rahimi, Amir Mohammed och Jafar Alipour. FOTBOLLENS KRAFT. ”Vi som håller på med fotboll har stor möjlighet att påverka de som kommer till oss”, säger Leif Magnusson.
FOTO: NICOLAS LEON FOTO: SARA RINGSTRÖM TUMBA UNITED. Jonah Mukada med spelarna Hayatullah Rahimi, Amir Mohammed och Jafar Alipour. FOTBOLLENS KRAFT. ”Vi som håller på med fotboll har stor möjlighet att påverka de som kommer till oss”, säger Leif Magnusson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden