Mitt i Botkyrka

Younas, 16, sopar mattan med vuxna

-

16-årige Younas Darab är ”snorungen som slaktar vuxna med flygande armlås”. I helgen blev han tredje bäst i Europa på brasilians­k jiujitsu. Men planerna är större än så. – Jag vill ta över Sverige.

Det blev inget guld den här gången. Men 16-årige Younas Darab från Skärholmen tog sig ändå långt i den största tävling han ställt upp i hittills – EM i brasilians­k jiujitsu i Lissabon förra veckan.

– Jag är väldigt glad att jag ställde upp. Det var 10 000-15 000 som tittade. Det kändes som att jag vann över mig själv där, säger han.

Med sig hem har han en stor bronsmedal­j.

– Så här i efterhand ser jag mig ändå som vinnare. Jag har bara tränat i tre år. Och alla andra på prispallen var från Brasilien, så tekniskt sett är jag bäst i Europa, haha!

Innan han började med BJJ hängde han mest i centrum och kände sig rastlös.

– Vissa började softa seriöst, rökte och drack när de var 13. Jag började känna att det här går inte.

Även om de var för unga brukade de smita in på fritidsgår­den Andra hemmet. Det var där han fick testa BJJ för första gången.

– De sa att om vi inte fick vara kvar om vi inte tränade. Satte på mig en dräkt och sa att vi skulle sparras. Det gick bra och eftersom jag hade lov då tränade jag varje dag. Jag kände att det här är min livsstil, det här vill jag göra.

Sedan dess har han satsat stenhårt. Plockat medalj efter medalj, trots att han ofta tävlar mot vuxna med högre bälten än han själv.

– Sedan jag fyllde 15 har jag bara slaktat vuxna. De undrar vem snorungen är som gör flygande armlås på dem, haha!

Skäris har Erdem Erdal, Flempan Cemîl Karahan, Vårberg Zina Djelassi, Bredäng bröderna Albazi. Varför kommer så många bra fajters från våra områden?

– Vi vet hur det är att vara längst ner, att komma från förorten och att folk ser ned på en. Och vi vill inte dit igen. Man kämpar, oavsett motgångar och uppförsbac­kar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden