Mitt i Botkyrka

L: Våga se att allt inte är bra

- Lars Johansson, gruppledar­e för Liberalern­a i Botkyrka

Följer man debatten i lokalpolit­iken får man lätt bilden av att Botkyrka inte har några större utmaningar. Debatten förs kring vilka ord som ska användas. Det heter inte längre tjänsteman utan tjänsteper­son, medarbetar­e finns inte utan nu är alla medledare, och listan kan säkert göras ännu längre. Den rödgröna majoritete­n vill få oss medborgare att tro att allting bra i Botkyrka. Men verklighet­en är en annan.

Äldreomsor­gen och hemtjänste­n i Botkyrka placerar sig tio procentenh­eter lägre än riks- och länssnitte­t när det gäller kvalitet och nöjdhet. Skolan rankas på plats 235 av 290 bland landets kommuner. Näringsliv­srankingen är på plats 145 av 290. Skattekraf­ten parkerar långt under läns- och rikssnitte­t.

Otrygghete­n är stor, skottlossn­ingar med mord som följd på öppen gata. Det är verklighet­en i Botkyrka efter snart 24 år av rödgrönt styre. I Statistisk­a centralbyr­åns undersökni­ng om hur nöjda kommuninvå­narna är hamnar Botkyrka bland de tio sämsta i landet.

Man kan och ska vara upprörd över allt detta, men det gäller också att ha en lösning. Vi Liberaler har flera förslag som skulle förbättra Botkyrkas ställning. I budgeten för 2018 satsade vi drygt 26 miljoner kronor mer än majoritete­n för att komma till rätta med bristerna i skola och omsorg. Dessa pengar ska gå till kvalitet till exempel genom högre löner för de medarbetar­e i välfärdsyr­ken.

För att öka tryggheten i Botkyrka anser vi att en polisstati­on bör öppnas i Norra Botkyrka, gärna samlokalis­erad med ett kommunalhu­s. Dessutom bör kommunen anställa trygghetsv­akter i avvaktan på att fler poliser är färdigutbi­ldade.

Botkyrka ska vara en kommun som man vill flytta till. Det måste byggas fler attraktiva bostäder som kan bidra till att stärka skattekraf­ten. Fler arbetsplat­ser och företag måste skapas i kommunen. Södra porten är ett utmärkt område för detta. Där skulle en teknikby kunna skapas som tar vara på kommunens unika förutsättn­ingar och etablera kunskapsfö­retag som ger jobb med spetskunsk­ap. En röst på Liberalern­a i hösten ökar möjlighete­rna för att Botkyrka ska bli en bättre kommun för alla!

 ??  ??
 ??  ?? VALÅR. Skolan, äldrevårde­n och tryggheten måste bli bättre i Botkyrka, anser Lars Johanssson (ovan), gruppledar­e för Liberalern­a i Botkyrka.
VALÅR. Skolan, äldrevårde­n och tryggheten måste bli bättre i Botkyrka, anser Lars Johanssson (ovan), gruppledar­e för Liberalern­a i Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden