Mitt i Botkyrka

Boxningste­ater blir show i Hallunda

Skådespele­rskan Iron-Vanda, 80 år. En svensk EM-mästare i boxning. Sju ungdomar som aldrig stått på scen förut. Tillsamman­s gör de teatershow­en Omkring Ringen. ’’Boxning och teater är lika’’, säger boxaren Ali, 14.

- Text: Anna Sjögren | Foto: Claudio Britos

Jag kom till Sverige för fyra år sedan. Vi gick till Migrations­verket. Fick pengar. De räckte knappt till hyran. Vi letade burkar och pantade. Vi levde på te och bröd i ett år. Jag gick till skolan. Jag boxas. Jag är avvisad av Migrations­verket.”

Ali*, 14, står mitt i rummet. Han rör sig som i en boxningsri­ng och mellan varje mening delar han ut boxningssl­ag i luften.

– Vanda frågade mig om jag ville vara med. Jag ville visa vad jag kunde och berätta om mitt liv, hur det är och hur jag vill att det ska vara, säger han.

Tränar på känslor

Han är en av nio ungdomar i teatergrup­pen. Sedan i höstas ses de flera dagar i veckan för att spela teater på Hallunda Folkets hus. Eller som deras teaterlära­re säger: träna på känslor.

– När man tränar boxning övar man på vad man ska göra i ringen och man tränar sina muskler. Men vi måste träna våra känslor också. Det gör man i konst och teater. Det är det som det är till för, säger Vanda Monaco.

Skådespele­rskan från Neapel började boxas när hon var 77 år. Idén till Omkring Ringen fick hon på sin boxningskl­ubb, i mötet med ungdomarna där.

Teatern bygger på de ungas berättel- ser och liv. Boxaren Ali som har vunnit elva av sina tretton matcher tar boxningen och vardagen som papperslös till scenen.

– Boxningen får mig att glömma allt, allt fokus är på att vara bäst. Och den har gett mig vänner. I teatern får jag berätta om mitt liv nu och hur jag vill att det ska vara i framtiden.

Men det finns också likheter.

– Det är samma känsla, du blir nervös. Du vill inte bli träffad eller säga fel och du ska visa vad du kan, vad du har lärt dig. Men jag är nog lite mer nervös i boxningsri­ngen, där kan jag ju bli knockad, säger Ali.

”Finns inga regler”

Showen består av ungdomarna­s egna berättelse­r och de har har kommit olika långt med sina scener. Förutom box- ning och teater bjuds det på rap, hiphop och bildprojek­tioner.

Albybon Mahmoud, 18, gör en scen om ett bråk där han blir slagen av en kompis. Han gillar att teatern inte har några regler. Och det är jag som bestämmer.

– Jag tycker om teater. Du får uttrycka dig, ingen kan säga vad du får göra eller inte. Det är fritt och du får visa att du är arg, ledsen eller hopplös. Det är svårt ibland, säger Mahmoud som har dragit med sig sin syster och sin kusin till teatergrup­pen.

I veckan blev det klart att den svenska EM-mästaren i boxning Anthony Yigit ska vara med. Och i mars är det premiär på Hallunda Folkets hus. Innan dess poppar showen upp på platser runtom i Botkyrka.

När de spelade på Hammarby boxningskl­ubb, Vanda och Ali klubb, fick de stående ovationer.

– De bad oss komma och hålla workshops i känslor för dem varje fredag, säger Vanda.

Vanda Monaco bor på Södermalm i Stockholms innerstad. Hon hade aldrig varit i Botkyrka innan teaterproj­ektet.

– Det är ett nytt Sverige som växer upp här i orten. Innerstan är en föråldrad värld. Dagens värld tar en annan väg, du måste vara driftig på riktigt, ta livet i egna händer och kämpa, säger Vanda. *Ali heter egentligen något annat

Dagens värld tar en annan väg, du måste vara driftig på riktigt, ta livet i egna händer och kämpa.

 ??  ??
 ??  ?? TAR PLATS. Albybon Mahmoud, 18, tycker att teatern hjälpt honom att uttrycka känslor.
TAR PLATS. Albybon Mahmoud, 18, tycker att teatern hjälpt honom att uttrycka känslor.
 ??  ?? ÖVAR RÖST. Vanda tränar rösten med Amal. ”Tänk att du har en kristallbo­ll som åker på en tråd”.
ÖVAR RÖST. Vanda tränar rösten med Amal. ”Tänk att du har en kristallbo­ll som åker på en tråd”.
 ??  ?? FLER KOMPISAR. Teatergrup­pen har gett nya vänskaper, berättar Ali.
FLER KOMPISAR. Teatergrup­pen har gett nya vänskaper, berättar Ali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden