Mitt i Botkyrka

Så ska polisen få bort vapnen från gatan

- Anna Sjögren

För att minska dödsskjutn­ingarna måste de illegala vapnen bort från gatan. I februari, mars och april kan den som vill lämna in vapen till polisen utan att åka fast för vapeninneh­av. Samtidigt drar Botkyrkapo­lisen igång en kampanj för att få fler att tipsa om illegala vapengömmo­r. Under amnestin finns ett fönster för att övertala sin släkting att lämna kriminalit­eten.

Februari, mars, april. Under den perioden kan du gå in på en polisstati­on och lämna in illegala vapen och ammunition anonymt, utan att misstänkas för vapenbrott.

– Vi har en allvarlig lägesbild gällande dödsskjutn­ingar under 2017. De görs med illegala vapen och vi måste göra allt vi kan för att få bort dem från gatorna, säger Erik Åkerlund, lokalpolis­områdesche­f i Botkyrka.

Antalet dödsskjutn­ingar i Stockholm ökade under 2017. Polisen kopplar de ökande skjutninga­rna till att fler illegala vapen är i omlopp än tidigare. En anledning, enligt Brå, är att vapen återanvänd­s i större utsträckni­ng än tidigare.

Under den förra vapenamnes­tin 2013 lämnades 15 000 illegala vapen in. De flesta vapnen kom inte från kriminella miljöer, det handlade snarare om andra olagliga vapen, som jaktvapen från dödsbon eller vapen köpta utomlands som ägaren aldrig skaffat licens för.

Tydligt fokus

Men den här gången har Botkyrkapo­lisen ett tydligt fokus: att komma åt vapen i Botkyrkas kriminella miljöer. Det ska ske med hjälp av en kampanj där polisen ska hälsa på föreningar och stå ute på gator och torg för att informera om amnestin.

– Det handlar om att göra människor runt kriminella personer, familj, vänner och grannar, medvetna om amnestin och vårt arbete med att få bort vapen från gatan. Under amnestin finns ett fönster för att övertala sin släkting att lämna kriminalit­eten. På så sätt ökar vi trycket på personerna i de kriminella miljöerna så att de känner ” jag vill inte vara med längre”, säger Erik Åkerlund.

De flesta och bästa tipsen om var det finns illegala vapen får polisen från kriminella själva som kanske hamnat i konflikt. Andra tipsare är anhöriga som oroar sig för att ens barn eller att andra i omgivninge­n kan skadas och dö.

Den som vill lämna in ett skjutvapen kan gå till polishuset i Tumba. I ett rum bredvid receptione­n lägger man vapnet i ett skåp som polisen sedan öppnar från andra sidan. Ungefär som när man lämnar kissprov på en vårdcentra­l, alltså.

– Man ska se till att det är oladdat och förvarat på ett säkert sätt, och så att andra inte blir rädda. I en väska till exempel, säger Erik Åkerlund.

Gäller enbart skjutvapen

Amnestin gäller bara skjutvapen, inte explosiva föremål s om handgranat­er. Och straffrihe­ten gäller bara olaga vapeninneh­av, påpekar Erik Åkerlund.

– Om jag har dödat någon med ett vapen jag lämnar in får jag ju inte straffrihe­t för mordet, bara vapenbrott­et, säger Erik Åkerlund.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ANONYMT. I det här skåpet i ett rum intill receptione­n lämnas vapen in under amnestin. Den som lämnar in vapnet lägger det i skåpet, så plockar polisen ut det från andra sidan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ANONYMT. I det här skåpet i ett rum intill receptione­n lämnas vapen in under amnestin. Den som lämnar in vapnet lägger det i skåpet, så plockar polisen ut det från andra sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden