Mitt i Botkyrka

Måla väggar

- Anna Sjögren

i Fittja

… Saadia Hussein, konstnär och projektled­are för Konstkuben i Fittja. Nu drar arbetet med nästa väggmålnin­g ”Systrarnas konst” igång. Berätta, vad är det som är på gång?

– Konstkuben är en plattform som ska ge plats åt Fittjas berättelse­r, den är av, för och med Fittja. Tidigare har jag gjort väggmålnin­gar med barn och mammor och nu är det systrarnas tur. När mammorna hade invigning för sin målning tog de med sig sina väninnor, släktingar och döttrar. Jag såg systerskap­et här och ville göra plats för det.

Nu söker du systrar som vill skapa målningen med dig. Vem kan vara med?

– Nu under februari ska vi hitta systrar i alla olika åldrar i området. Jag har bjudit in mammorna från förra målningen och kvinnorna i Qvinnaproj­ektet (Botkyrkaby­ggens arbetsmark­nadsprojek­t reds anm) och redan. Men alla kvinnor och tjejer i Fittja som vill vara med kan anmäla sig.

Måste man vara bra på att måla?

– Nej, tvärtom. Alla säger ”jag kan inte måla, jag är inte duktig”, men min uppgift som konstnär är att få alla att känna sig trygga i arbetet. Jag pratar ofta om klass och kreativite­t och vem som får möjlighet att vara kreativ. Konsten och kreativite­ten är för alla. På våra verkstäder är fokus på att ha roligt, det ska vara bra stämning med bra musik och kännas tryggt. Det är det viktiga, resultatet är ett minne.

Vad betyder en väggmålnin­g i ett område tror du?

– När man ser något på en vägg så drabbar det en. De väggar som byggs upp mellan oss för att skydda eller separera bryts ner med färg, man glömmer bort att det är väggar. Nu blir de istället fönster till Fittjas berättelse­r. På en sida sitter Fittjas mammor och vakar och beskyddar, på den andra hänger barnens verk som pratar om Fittjas framtid. Det är så mäktigt, jag älskar att jobba med det här.

 ??  ??
 ??  ?? MAMMORNAS MÅLNING. Nu söker konstnären Saadia Hussein tjejer och kvinnor som vill vara med och göra en ny väggmålnin­g på Konstkuben i Fittja.
MAMMORNAS MÅLNING. Nu söker konstnären Saadia Hussein tjejer och kvinnor som vill vara med och göra en ny väggmålnin­g på Konstkuben i Fittja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden