Mitt i Botkyrka

Vem förtjänar att få en egen gata där du bor?

- VECKANS KÄNSLA

Veckans snackis var utan tvekan Huddinge kommuns besked att man planerar uppkalla en väg efter den nyligen bortgångna Ikea-grundaren Ingvar Kamprad. Snart efter kom kritiken i sociala medier. Är det lämpligt att döpa en väg efter en person som stöttade nazismen under och ett par år efter andra världskrig­et? En person som flyttade sin förmögenhe­t ut ur landet för att slippa Sveriges högre skatt?

Huddingebo­n Piotr Zettinger som överlevde förintelse­n var en av de som uttryckte kritik. ”Olämpligt”, sa han till Mitt i Huddinge.

Men lika fort som kritiken svepte in kom motkritike­n. Och hyllningar­na. De allra flesta kommentare­rna speglar en bild av Ingvar Kamprad som en landsfader. Han har bidragit med jobb, tillväxt och har satt Sverige på kartan. Och han har ju bett om ursäkt.

I Järfälla, där Ikeas andra Stockholms­varuhus lägger, är man inte lika imponerade av Kamprad. De lyfter hellre kommunens unga förebilder, som Silvana Imam, säger kommunstyr­elsens ordförande Claes Thunblad (S).

Gör området rätt som hyllar Kamprad med en egen gata? Vem tycker du förtjänar en gata eller ett torg i dina kvarter?

Gör området rätt som hyllar Kamprad med en egen gata? Vem tycker du förtjänar en gata eller ett torg i dina kvarter?

 ??  ?? FUNDERSAM. 90, 70 och 30 procent blir svaren när vi frågar tre personer hur stor del av deras hem som är köpt på Ikea. Vad är din siffra?
FUNDERSAM. 90, 70 och 30 procent blir svaren när vi frågar tre personer hur stor del av deras hem som är köpt på Ikea. Vad är din siffra?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden