Mitt i Botkyrka

Nytt uppdrag: Ungdomens hus ska hjälpa avhoppare

- Petter Beckman

Mindre häng och mer fokus på hur man skaffar sig ett jobb. Botkyrkas kommunledn­ing vill göra ett omtag och styra upp mötesplats­erna för 16-24-åringar – bland annat Ungdomens hus i Fittja och Albys Hjärta.

”Unga-vuxna-verksamhet­erna ska leda mot sysselsätt­ning och jobb men beskrivs ibland som ungdomsgår­dar för vuxna. Det förekommer också att grannar och andra beskriver platserna som otrygga”, skriver kommunstyr­elsens ordförande Ebba Östlin (S) i en skrivelse.

– Det görs mycket bra på mötesplats­erna, men vi tror att det går att få ut mycket mer. Och ibland är det kanske fel verksamhet som bedrivs, kommentera­r Robert Aslan (S), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Vad borde göras annorlunda?

– Arbetsmark­nads- och vuxenutbil­dningsförv­altningen behöver engagera sig mer. Och vi behöver få in socialtjän­stens förebyggar­enhet, för att kunna fånga upp unga som vill ha hjälp att ta sig ur kriminalit­et, säger Robert Aslan.

Ulla Pålsson, enhetschef för Unga vuxna, hälsar nyheten med glädje:

– Åh vad bra. Vi har länge ropat på det här, att politikern­a ska peka med hela handen för att förvaltnin­garna ska hjälpas åt mer.

Vad blir skillnaden för Ungdomens hus i Fittja?

– Det vore grymt om socialtjän­sten kunde komma in med sin profession­alitet, så att man kan hjälpa unga vuxna som tröttnat på kriminalit­et och droger och vill hoppa av. Det blir också jättekul om Avux kommer hit mer, med sina resurser, säger Ulla Pålsson.

Mötesplats­er för unga vuxna finns idag i Fittja och Alby och planeras i Storvreten och Hallunda-Norsborg.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TYDLIGARE UPPDRAG. Mötesplats­erna för unga vuxna ska hjälpa fler att komma i jobb och sysselsätt­ning.
FOTO: CLAUDIO BRITOS TYDLIGARE UPPDRAG. Mötesplats­erna för unga vuxna ska hjälpa fler att komma i jobb och sysselsätt­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden