Mitt i Botkyrka

Förslaget: Bygg en bastu i Tullinge

- Anna Sjögren

Bygg en bastu nedanför tennisbano­rna vid Maden. Den idén läggs fram både i ett medborgarf­örslag och en motion från Tullingepa­rtiet. Men kommunen menar att dagvattenp­arken inte lämpar sig för bastubadar­e.

En bastu nere vid dagvattenp­arken Maden vore ett fantastisk­t lyft för Tullinge och en bra mötesplat, enligt medborgarf­örslaget från en Tullingebo, som inspirerat­s av bastuflott­en i Tanto på Södermalm.

Det tycker också Anders Thorén, gruppledar­e för Tullingepa­rtiet, som lagt en motion till kommunfull­mäktige om frågan.

– Det här har kommit upp i medborgarf­örslag flera gånger. Man skulle kunna bygga den närmast vassen nedanför Tullinge Tennis banor. Sen bygger man en pålad brygga ut i vattnet så att man kan doppa sig, säger Anders Thorén.

Hans tanke är att de två föreningar­na som håller till vid Maden, Tullinge Tennis eller kanotklubb­en skulle kunna sköta bastun.

Men både medborgarf­örslaget och motionen har fått avslag. ”Området Maden är en känslig miljö och som utvecklats för att värna djurliv och natur samt ha en aktiv roll i att rena vatten, dvs dagvattend­ammen. Detta innebär att området inte lämpar sig för bad och därför kan inte en bastuflott­e läggas här”, skriver kultur- och fritidsför­valtningen i ett svar.

Struntprat, menar Anders Thorén.

– Folk badar ju vid kanotklubb­en redan idag. Det är en dagvattenp­ark, inte en avloppsanl­äggning. Jag tror att det är en ursäkt helt enkelt, säger Thorén som menar att Maden är en bra avskild plats där bastubadar­e inte riskerar att störa.

Kultur- och fritidsför­valtningen skriver som svar på medborgarf­örslaget att de gärna fortsätter dialogen om att bygga en bastu på en annan plats.

 ?? FOTO: REBECKA UHLIN/ANDREAS JENNISCHE ?? ANDERS THORÉN (TUP). Både ett medborgarf­örslag och en motion har lagts om att bygga en bastu vid Maden.
FOTO: REBECKA UHLIN/ANDREAS JENNISCHE ANDERS THORÉN (TUP). Både ett medborgarf­örslag och en motion har lagts om att bygga en bastu vid Maden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden