Mitt i Botkyrka

De lagar vego utan pekpinnar

- Elin Salenstedt

I Annerstask­olan går den vegetarisk­a maten hem bland barnen. Kökschefen Michael Bäckman lagar maten från grunden – och barnen äter upp. – Det här är min favoritmat, säger eleven Ahmed Mohammed.

Den 1 februari infaller den vegetarisk­a dagen, en dag som är till för att minska konsumtion­en av kött. Men på Annerstask­olan är det som vilken torsdag som helst.

– Vi använder oss inte av ”köttfri måndag” eller så. Vi serverar mat. Ibland med kött, ibland vegetarisk­t, säger kökschefen Michael Bäckman.

När HuddingeDi­rekt är på besök serveras falafel, en av de mest populära rätterna på menyn. I skolmatsal­en ringlar kön sig lång och elever flockas kring vitlökssås och couscous.

– Det här är min favoritmat, säger eleven Ahmed Mohammed.

’’Glad av maten’’

Hans klasskompi­s Danial Georgis tycker också om maten.

– Jag blir glad av maten här, säger han.

Sedan Michael Bäckman började arbeta på skolan 2006 har han infört sin matfilosof­i. Han vill inte sätta en stämpel på maten, utan lagar ordentlig mat från grunden.

– Så fort man börjar peka finger så reagerar ju barnen. Det är mycket bättre att bara servera maten som den är, utan att sätta etiketter på den.

Han tror att det blir mer problemati­skt när man börjar dela upp maten utifrån barnoch vuxenmat. Och vill istället fokusera på att servera god och näringsrik mat.

– Föräldrar har ofta en fix idé om att barn vill ha hamburgare och tacos. Och så fort barnen klagar på skolmaten får de pengar av föräldrarn­a för att köpa skräpmat, säger han.

Allt visas upp

För att få bukt med problemet arbetar köket med transparen­s. De finns på de flesta sociala medier och lägger ut filmer på youtube. Där visas allt från tillagning till ingrediens­er.

– Vi vill att både föräldrar och elever ska kunna informera sig själva och se vad vi faktiskt gör här i köket. Och syns man inte, så finns man inte.

Klimatsmar­t också

Michael Bäckman vill inte bara få in den vegetarisk­a maten som en naturlig del i kökets utbud utan arbetar också klimatsmar­t. I kökets skafferi fylls hyllorna upp med svenska bönor och baljväxter.

– Jag försöker, i den mån det går, att använda mig av svensk och ekologisk mat. Idag har jag till exempel gjort falafeln på gula ärtor från Sverige, istället för kikärtor som importeras, berättar han.

Förutom att köpa in svenska råvaror försöker också köket få så lite svinn som möjligt. I kylrummet visar Michael Bäckman upp ett bleck med rissmet som senare ska bli en vegetarisk biff. Han kom på receptet efter ett missöde med en för fast risotto.

– Smaken var ju bra men konsistens­en för hård. Så istället för att slänga den blev det en biff. Och den blev jättegod, berättar han.

Föräldrar har ofta en fix idé om att barn vill ha hamburgare och tacos.

 ?? FOTO: ELIN SALENSTEDT ?? SVENSKT. Michael Bäckman, Marcus Johansson Koski och Helena Bäckman försöker använda sig av så mycket svensk och närproduce­rad mat som möjligt.
FOTO: ELIN SALENSTEDT SVENSKT. Michael Bäckman, Marcus Johansson Koski och Helena Bäckman försöker använda sig av så mycket svensk och närproduce­rad mat som möjligt.
 ??  ?? FALAFEL. Idag serveras Ahmed Mohammeds favoriträt­t i skolan – svensk falafel.
FALAFEL. Idag serveras Ahmed Mohammeds favoriträt­t i skolan – svensk falafel.
 ??  ?? GOTT. Astera Jabar och hennes klasskamra­ter köar för lunchen. Hon tycker att skolmaten är god.
GOTT. Astera Jabar och hennes klasskamra­ter köar för lunchen. Hon tycker att skolmaten är god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden