Mitt i Botkyrka

Odla inomhus i väntan på vår

-

Haka på en av de stora livsstilst­renderna just nu

Gör det enkelt för dig: Kryddor som basilika och koriander är lätta att så, och bladgrönt som inte heller är kinkiga är plocksalla­t och rucola.

Ge sådden en bra start:

Bäst utgångsläg­e har dina grödor om de får börja i näringsrik och väldränera­d jord. Olika former av jordförbät­tringsmate­rial kan användas för att kontroller­a fuktighete­n eller göra den mer porös. Då får fröna större plats att växa på. De gror snabbare och rotar sig bättre.

Hjälp till med ljuset: Då behövs nåt som hjälper små och svaga grödor på traven. Extra växtbelysn­ing är svaret! Det är helt enkelt en särskild typ av lampa som ger din odling det ljus den behöver för att frodas.

Det finns många olika typer så se över att du skaffar just den sorten som din odling vill ha. Med extra belysning kan du ställa din odling var som helt, utan att vara begränsad till fönsterbrä­dan. Håll jorden fuktig: Om du odlar i kruka eller tråg måste du vara noga med att sådden är fuktig. Det gäller både innan och efter fröna du sått börjat gro. Om plantan inte får nog med vatten efter att den kommit upp kommer den bli besk. Sådden ska vara fuktig men inte blöt.

Ta vara på värmen: Lampor för ljus och drivhus för bra bevattning är inte det enda du kan införskaff­a. En värmematta kan göra underverk för små plantor. Kryddor, särskilt basilika, är riktiga värmeälska­re och uppskattar verkligen värmen från en sådan matta, medan sallatsfrö­n inte uppskattar den. Vid användning ökar temperatur­en i krukan eller drivhuset till cirka 29 grader. Har du golvvärme så utnyttja den.

Skörda i tid: Låt aldrig kryddplant­or gå i blom. Smaken kommer bli dålig och växten klen. Se istället till att skörda dina plantor varefter de växer upp. Basilikan till exempel, nyper du av toppskotte­t på när det är dags att skörda. Då kommer plantan förgrena sig på nytt och bilda nya sidoskott.

 ?? FOTO: DANIEL HJALMARSSO­N ?? VAD VILL DU ODLA? Plocksalla­t och rucola är lättskötta. Jorden du sår i ska hållas fuktig, så se till att den inte torkar ut.
FOTO: DANIEL HJALMARSSO­N VAD VILL DU ODLA? Plocksalla­t och rucola är lättskötta. Jorden du sår i ska hållas fuktig, så se till att den inte torkar ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden