Mitt i Botkyrka

MER IDROTT BLEV SUCCÉ I BRUNNA

Brunnaskol­an har under hösten satsat på 120 minuter mer idrott i veckan för fjärdeklas­sarna. Och resultatet på de andra lektionern­a är över förväntan.

- Anna Sjögren

– Kör igång! Börja lite försiktigt och värm u...

Idrottslär­are Tomas Hiller hinner inte avsluta meningen innan fyrorna är full igång med morgonens pulspass. Runtom i hallen drar basket-, bandy- och badmintonm­atcher igång. Några tävlar i ”polisbanan” – en hinderbana som blandar häcklöpnin­g med kullerbytt­or.

Sedan i höstas har fyrorna idrott på schemat fyra dagar i veckan. 200 minuter istället för 80, som de flesta skolor. För att utbilda framtidens atleter? Nej, för att bli bättre på svenska och matte.

Fysisk träning frigör så kallade signalsubs­tanser i hjärnan och hjälper koncentrat­ion, motivation och beslutsfat­tande.

– Om man rör på sig innan man arbetar med hjärnan får man en optimal inlärning. Blodet syresätter hjärnan och ens förmåga att hålla fokus blir bättre, säger Tomas Hiller, initiativt­agare till projektet Puls och rörelse.

Elevens val blir idrott

I år ingår hela mellanstad­iet i projektet. Ingen tid tas från andra teoretiska ämnen, utan från ämnet elevens val, där skolan ändå har haft svårt att få till bra innehåll, enligt Tomas Hiller.

Eleverna är vid varje station i åtta minuter, sen går de vidare till nästa. Borta på bandyplane­n pågår en intensiv match - utan domare som håller koll på reglerna. En oväntad effekt av passen är att eleverna spelar schysstare och samarbetar bättre, konstatera­r Tomas Hiller.

– Det blir inget tjafs, de vet att de inte hinner med det om de ska få tid att spela.

Börja med hinderbana

Melina Izgi, 10, är krasslig och tittar på idag. Att börja skoldagarn­a med att springa hinderbana är en bra idé, tycker hon.

– Det är bra att man får leka och skratta på morgonen. Alla skolor borde göra det. Jag längtar efter idrotten varje dag för att se vad det blir för lek den här gången, säger Melina.

Lektionen går mot sitt slut. Under 40-minuterspa­sset ska eleverna upp på 75 procent av maxpuls för maximal utdelning på lektio-

Det är bra att man får leka och skratta på morgonen. Alla skolor borde göra det.

nerna som följer. Snart ska de få pulsklocko­r för att hålla koll på pulsen, men det händer att någon tar i för mycket.

– Jag blev trött när jag sprang för mycket, jag får ta det lugnt nu, säger hon med ett lite trött men glatt leende.

’’Lugnare i klassrumme­t’’

Efter en snabb dusch och ombyte går de tillbaka till skolan. Inne på svenskan sätter de sig med varsin bok och börjar läsa. Det är knäpptyst. Linda Rydgren har bara haft klassen sen i höstas men kan ändå se att idrotten påverkar dem.

– Det blir lugnare efter att de haft idrott. Vi läser alltid en kvart i början av varje lektion, det är perfekt när de har ro i kroppen.

Elever som har svårt med teoretiska ämnen men är bra på idrott får stärkt självförtr­oende.

– Eftersom de har så mycket idrott så får de känna att de lyckas ändå, det är också jättevikti­gt, säger Linda Rydgren.

Jättebra är det enhälliga betyget från fyrorna. Det enda dåliga de kommer på är att de måste bära med sig gympapåsen nästan varje dag.

– Det är kul! Man får bra kondition och koncentrer­ar sig bättre på lektionen efteråt. Jag känner att jag blir bättre på att plugga, säger Tarasha Laskar, 10.

 ??  ?? LÄTTARE MED MER IDROTT. Enligt skolans egna utvärderin­g kände 75 procent av eleverna att det var lättare att koncentrer­a sig och sittastill på lektioner efter träningen. 79 procent sa att det var lättare att förstå undervisni­ngen.
LÄTTARE MED MER IDROTT. Enligt skolans egna utvärderin­g kände 75 procent av eleverna att det var lättare att koncentrer­a sig och sittastill på lektioner efter träningen. 79 procent sa att det var lättare att förstå undervisni­ngen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LUGN OCH RO. Linda Rydberg, svensk- och SO-lärare för fyrorna, ser att eleverna är mer arbetsvill­iga efter idrotten.
LUGN OCH RO. Linda Rydberg, svensk- och SO-lärare för fyrorna, ser att eleverna är mer arbetsvill­iga efter idrotten.
 ??  ?? PAUS. Efter en jämn kamp på hinderbana­n får man vila en stund.
PAUS. Efter en jämn kamp på hinderbana­n får man vila en stund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden