Mitt i Botkyrka

Kommunens slarv förstör för idrottande unga i Fittja

Skadegörel­se, nedskräpni­ng och ungdomar som stör träningar och röker på. En trasig dörr har lett till stora problem för föreningar­na som håller till i Fittja sporthall. Förra veckan stoppade Fittjaskol­an sina idrottslek­tioner i hallen.

- SÄG VAD DU TYCKER! BOTKYRKADI­REKT.SE Anna Sjögren

De senaste månaderna har varit jobbiga för föreningar­na i sporthalle­n.

– Entrédörre­n har varit trasig och helt öppen i över en månad nu. Obehöriga har varit inne och haft sönder saker och skräpat ner, och ibland har barn och ungdomar varit inne själva i flera timmar, säger Sinan Baysal, ledare för Fittja IF.

Han och föreningen­s barn och ungdomar börjar numera träningarn­a med att städa hallen från läskburkar, fröskal och annat som besökare lämnat.

– Det luktar ofta gräs när man kommer och jag träffat ungdomar som röker på. Att knarket kommer ner från centrum sätter oss i en riktigt dålig situation. Hur ska jag kunna säga till föräldrar att deras barn är trygga här när folk kommer hit med droger, säger Sinan Baysal.

”En del blir hotfulla”

Korpen Huddinge-Botkyrka som ordnar spontanfot­boll på söndagar upplever också problem. Ungdomar som inte deltar i fotbollen står på sidan och ropar saker efter de som tränar.

– Vi försöker prata med dem och en del lyssnar, men en del blir hotfulla, det är svårt att hantera. Färre kommer till träningen nu på grund av det här, säger ledaren Gabriel Tshidimu.

Förra veckan stoppade Fittjaskol­an sina idrottslek­tioner i hallen.

– Vi bedriver undervisni­ngen i andra klassrum och ute till dess att kultur-och fritidsför­valtningen har lagat det som ska lagas i idrottshal­len, skriver Camilla Beijmo Samuelsson, rektor på Fittjaskol­an i ett sms.

I veckan lagades dörren. – Det är en automatisk öppnings- och stängnings­funktion som inte går att få tag i på en dag, den har en viss leveransti­d, säger Ingela Jansson, chef för fritidsser­vice på kultur- och fritidsför­valtningen om varför den dröjt.

Hur ser ni på problemen?

– Självklart är det inte bra att det kommer in obehöriga och skadegörel­sen som skett är inte bra. Men vi har varit där för att låsa på kvällen och gå igenom lokaler på morgonen och det trasiga vi sett har vi åtgärdat.

Samarbete för trygghet

Nu ska förvaltnin­gen göra en storstädni­ng av samtliga utrymmen i hallen. Och nästa vecka ska Ingela Jansson ha ett möte med föreningar­na.

– Vi ska prata om hur vi kan samarbeta, vad föreningar­na behöver för att det ska bli tryggt. Skolan och andra delar av kommunen kan behöva vara med och ta ett större grepp.

Polisen har fokus på att störa ut knarkhande­ln och öka tryggheten i Fittja. Föreningar som Fittja IF, med fokus på fotboll och läxhjälp, jobbar ideellt för att stärka områdets barn. Men Sinan Baysal vill också se ett mer aktivt arbete från kommunen.

– Istället för att ha flera olika entreprenö­rer som gör jobb som de gör halvdant - varför inte anställa ungdomar härifrån som får lära sig ett jobb, tjäna pengar och ta hand om sitt område? Det är ett aktivt arbete för att ge dem något att göra och hålla dem borta från centrum, säger Sinan Baysal.

Hur ska jag kunna säga till föräldrar att deras barn är trygga här när folk kommer hit med droger?

 ??  ??
 ??  ?? TAR ANSVAR. Fittja IF:s ungdomar städar upp i hallen innan träningen.
TAR ANSVAR. Fittja IF:s ungdomar städar upp i hallen innan träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden