Mitt i Botkyrka

SD-politiker utesluten efter rasistiska påhopp

- Anna Sjögren

En SD-politiker i Botkyrka har skrivit hatiska och rasistiska inlägg i en Facebookgr­upp. Bland annat kallar han invandrare för kackerlack­or och kallar en tidigare FI-politiker för gorilla och att det borde vara lagligt att skjuta henne. Nu utesluts han från partiet.

Det är den vänsterpop­ulistiska sajten Aktuelltfo­kus som har granskat inlägg som SD-politikern Benito Fonyodi gjort i Facebookgr­uppen ”Svenskarna först” som han själv är administra­tör för. I ett inlägg om Victoria Kawesa, tidigare partiledar­e för FI, har han skrivit: ”Är det verkligen rimligt att det ska vara olagligt och sätta en kula i pannan på en GORILLA?”.

Han skriver också att invandrare är kackerlack­or och gillar en kommentar om att ”svenskar borde starta inbördeskr­ig och utrota alla svartskall­ar”. I ett annat inlägg har han smygfotat två svarta kvinnor som han kastat ut från sin restaurang för att de enligt honom betett sig som om de vore ”hemma i sin halmhydda”.

SD-politikern stod på 24:e plats på partiets lista till kommunfull­mäktige i valet 2018. Till BotkyrkaDi­rekt bekräftar han att det är han som skrivit inläggen i mars och juni 2017. Sen han gick med i SD har han tänkt om, menar han.

– Jag har publicerat dumma saker, det har vi alla gjort. Jag är ledsen om de har sårat någon. Men jag blir sårad över att jag blir uthängd i media som privatpers­on, att jag kalllas rasist och skulle vilja ha inbördeskr­ig.

Men du har kallat en svart politiker för gorilla och sagt att man borde få skjuta henne.

– Ja. Jag var upprörd över utveckling­en i landet. Men jag har själv invandrarv­änner och är själv det, jag är inte rasist.

När BotkyrkaDi­rekt ringer SD Botkyrkas partiordfö­rande Sebastian Lindqvist säger han att det som Benito Fonyodi skrivit är ”totalt oacceptabe­lt”.

– Jag har sett artikeln, det är helt oacceptabe­lt. Efter att jag läst den ringde jag upp honom och bad honom att kliva av och han har valt att lämna.

Vad av det här kan man inte säga som representa­nt för ert parti?

– Det är väl allting, det är svårt att specificer­a.

Vad det något särskilt som du reagerade på?

– Jag kan inte rangordna det, jag tyckte hela artikeln var anskrämlig.

Han skrev ju det här förra året. Har ni inte haft koll på det?

– Nej jag har inte hört talas om den här Facebookgr­uppen, då hade han försvunnit för länge sen.

Och han har aldrig uttryckt sig så när ni umgåtts med varandra?

– Nej, aldrig.

Sebastian Lindqvist förtydliga­r att Fonyodi aldrig haft ett politiskt uppdrag för partiet, trots att han stått på listan till kommunfull­mäktige.

– Den koll vi gör på våra kandidater är att se till att någon inte är dömd för något brott. Men det är svårt att hålla koll på alla med tanke på att vi växer. Vi hade nio personer på listan förra valet, nu har vi 29.

Hur påverkar det här förtroende­t för ert parti tror du?

– Jag tror att det kan göra det en kort stund. Men jag tror folk vet att vi har en bra politik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BORTA. SD-politikern har nu uteslutits ur partiet. Skärmdump hämtad ur Aktuelltfo­kus artikel.
BORTA. SD-politikern har nu uteslutits ur partiet. Skärmdump hämtad ur Aktuelltfo­kus artikel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden