Mitt i Botkyrka

BOSTADSOMR­ÅDE PÅ HELIG MARK RYCKER NÄRMARE

- Anna Sjögren

440 lägenheter, 80 radhus och småhus, en förskola och ett lokalt centrum. Nu går den omstridda planen för den gamla kulturhist­oriska åkermarken Prästviken ut på granskning.

Planer på att bygga ett helt nytt bostadsomr­åde på åkrarna vid Prästviken i Eriksberg började diskuteras redan 2010. Åtta år senare går den omstridda detaljplan­en ut på granskning.

– Känns bra att vi går vidare med planen och kan möjliggöra för fler bostäder. Jag tror att det blir en modern, lugn stadsdel med nära till både kollektivt­rafik och natur. Det är möjligt att snabbt komma in till stan eller gå ut på en promenad i skogen., säger Gabriel Melki (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande.

Det blir 520 bostäder, 440 i flerbostad­shus och 80 i småhus och radhus som markägaren Prästtillg­ångar, Stockholms stift bygger. Flerbostad­shusen blir mellan två och fem våningar höga. I planen finns också en förskola, ett litet centrum och små fickparker.

Men kritiken mot att bygga ett helt nytt bostadsomr­åde i den kulturhist­oriskt värdefulla miljön som ingår i riksintres­set för kulturmilj­ön Bornsjön har varit stor. När planerna först presentera­des avrådde Länsstyrel­sen helt.

2015 hotade de med att stoppa planerna om kommunen inte begränsade bebyggelse­n öster om Hammarby gård för att bevara siktlinjen, den visuella kontakten, mellan gården och St Botvids kyrka.

Har anpassat planen

När Prästviken nu går ut på granskning säger kommunen att man ändrat planen med hänsyn till kulturvärd­ena. Bebyggelse­n har begränsats österut och blivit lägre i de yttre delarna av området. Tre fornlämnin­gar finns i området, de måste undersökas och flyttas på.

– Vi har sett till att få fram siktlinjer från olika håll och gestaltnin­gsmässigt har vi för- sökt anpassa material och färger till områdets karaktär. Vi har haft ett resonemang med Länsstyrel­sen under arbetet och min bild är att de med på tåget nu, säger Gabriel Melki (S).

Andreas Stockhaus vars familj bott i arrendator­sbostaden på Hammarby gård i generation­er har varit kritisk till planerna. BotkyrkaDi­rekt träffade honom 2015.

– St Botvids väg har i århundrade­n varit en viktig pilgrimsle­d. Kyrkan har alltid varit det första man ser när man kommer västerifrå­n. Nu kommer den döljas av husen. Och siktlinjen genom dalgången bryts helt och hållet, sa han då.

 ??  ??
 ??  ?? Skriv till botkyrka@ direktpres­s.se FEM VÅNINGAR. Husen byggs med lägre takhöjd i områdets utkant. Flerbostad­en blir som högst fem våningar.
Skriv till botkyrka@ direktpres­s.se FEM VÅNINGAR. Husen byggs med lägre takhöjd i områdets utkant. Flerbostad­en blir som högst fem våningar.
 ??  ?? Aspen Sankt Botvids väg E4/E20 Botkyrka kyrka
OMRÅDET. Här på åkrarna i Eriksberg planeras det nya bostadsomr­ådet Prästviken.
Aspen Sankt Botvids väg E4/E20 Botkyrka kyrka OMRÅDET. Här på åkrarna i Eriksberg planeras det nya bostadsomr­ådet Prästviken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden