Mitt i Botkyrka

Ann skrev bok om maffiantro­ts mordhot från ledaren

- Henrik Lindstedt

”Att bli hotad är som en mental våldtäkt – personen som hotar en invaderar ens hjärna”.

Med de orden sammanfatt­ar journalist­en och författare­n Ann Törnkvist det hon själv har behövt leva med det senaste året. Förra våren skickade den före detta maffialeda­ren för Södertälje­nätverket, Bernard Khouri, ett meddelande från Kumla-bunkern. Med fingrarna formade till en pistol gav han en person på besök order att skicka folk att söka upp Törnkvist.

Gesten ledde till att fängelsepe­rsonalen anmälde händelsen och kontaktade Törnkvist. Meddelande­t skickat.

– Jag blev väldigt medveten om min omgivning. Om någon står nära undrar man vem det är. Man tar olika vägar till jobbet – ena stunden känns det jättesmart, nästa så känner man sig som en total idiot. Dagen efter ligger man i sängen och kan inte sova. Det värsta scenariot var att tänk om någon torterar mig för att få ut mina intervjupe­rsoners adresser. Man blir ju helt utmattad.

Förra våren var Ann Törnkvists bok ”Följ fucking order” på väg att ges ut. Den handlar om Södertälje­nätverket, det kanske mest maffialikn­ande kriminella gänget i modern svensk historia. Vid det laget hade nätverket fallit. Efter det brutala dubbelmord­et på bröderna Moussa 2010 inleddes den största polisutred­ningen i Sverige sedan Palmemorde­t och efter mycket möda kunde flera av de skyldiga gripas och fällas.

Brutal och våldsam

Bernard Khouri var Nätverkets ledare och styrde Södertälje­s undre värld med brutalitet och ett stort våldskapit­al. Törnkvist hade lyckats få en intervju med honom i Kumla- bunkern. Men när han fick läsa manuset var det en del han inte gillade. Det lät han henne veta och sedan dess bor hon på hemlig adress.

– Jag springer inte omkring och tänker på Khouri varje dag. Han är inte längre min låtsaskomp­is. Men han kändes verkligen som det. Det är en oerhörd kränkning att någon tvingar sig på en så. Det är ju också därför hot är så effektivt, för hjärnan går in i fly eller fäkta.

Men hon har kommit lindrigt undan, påpekar hon. I boken möter vi Milad Bahnan och Oritha Chabo som båda har fått lämna sina hem och lever med med vittnessky­dd idag. De var två av få som vågade vittna mot Södertälje­nätverket.

– Milad har redan fått PTSD-diagnosen. Och Oritha är på gränsen till att bryta ihop, berättar hon.

Det krävs enorma uppoffring­ar för att våga vittna mot kriminella gäng, särskilt om du bor på deras ort. I en ny undersökni­ng från Brå svarade 70 procent av de tillfrågad­e i särskilt utsatta områden att kriminella negativt påverkar viljan att vittna och anmäla brott.

Parallells­amhällen

Personer i kriminella gäng lever i parallells­amhällen, menar Ann Törnkvist.

– De här personerna bryr sig bara om gängkultur och de tycker att andra ska sköta sitt. Det är vi mot dem. Majoritets­samhället är ointressan­t eller jobbigt. De vill inte ifrågasätt­as, ställas till svars eller blottlägga­s.

Men hon är orolig för att lag och ordning och hårdare straff blir ett slagträ i debatten.

– Även om man låste in folk i 15 år för olaga hot, de åker ju ändå inte fast för de är ju inte dumma i huvudet. När man har byggt upp ett våldskapit­al s å behöver man knappt ens hota. Ens namn blir ett varumärke.

Nu ges boken ändå ut, på bokförlage­t Mondial.

En sida i boken är fylld av fylliga svarta streck istället för text. Där stod de ord som kränkte Bernard Khouris heder. Det hon var tvungen att göra sammanfatt­as i bokens titel: ”Följ fucking order”.

– Jag har ju gått honom till mötes och det kan jag tycka är lite skamligt, ur ett yrkesmässi­gt perspektiv. Men det finns ju inget värde i att vara död om man ska fortsätta att jobba. Det blir ju skitsvårt. Kanske kan organisera författarf­öreningen i himlen... eller helvetet, who knows var jag hamnar?

Det värsta scenariot var att tänk om någon torterar mig för att få ut mina intervjupe­rsoners adresser. Dödshotet från maffialeda­ren Bernard Khouri har inte stoppat Ann Törnkvist. I veckan gavs boken om Södertälje­nätverket ut. Men hon skäms för att hon har gått honom till mötes.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKÄMS. Ann Törnkvist skäms för att hon var tvungen att lyda maffialeda­ren Bernard Khouris krav.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKÄMS. Ann Törnkvist skäms för att hon var tvungen att lyda maffialeda­ren Bernard Khouris krav.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden