Mitt i Botkyrka

14-åring fick rätt om Hanif Bali (M)

- Jonas Gosende Grönvik

... Ingemar Sandén, 14, elev på Östra grundskola­n i Skogås och expert på näthat bland vuxna. Du fick rätt i din virala krönika om den moderata riksdagsle­damoten. Nu lovar Hanif Bali (M) att sluta twittra. Vad är din analys?

– På twitter är det enkelt att säga vad man tycker väldigt snabbt. Då är det också lätt att begå misstag, säger Ingemar Sandén.

Redan i oktober skrev Ingemar Sandén,14, en uppmärksam­mad krönika om att Hanif Bali bör vara mer försiktig på sociala medier:

” Att en riksdagsle­damot inte bryr sig om sanningen eller om källkritik gör mig ärligt talat besviken. Om det är någon som borde bry sig om att veta hela sanningen innan han skriver så är det han som har 59 000 följare”, skrev Ingemar.

Påstått plagiat

Då hade Hanif Bali (M) gått till attack mot klass 8F på Östra grundskola­n i Skogås efter att klassen publicerat en debattarti­kel i DN om digitalise­ring i skolan. Bali anklagade klassen för plagiat, men ångrade sig senare.

– Twitter kan vara en bra kommunikat­ion mellan politiker och medborgare. Politiker ska säga vad de tycker. Det är viktigt och en del av vår yttrandefr­ihet. Men han borde kanske inte säga vad han vill om det skadar honom. Eller Sverige.

Finns det några ramar på sociala medier som en riks- dagsledamo­t bör hålla sig inom?

– Jag tycker att politiker ska säga vad de tycker. Vi röstar på människor och vill veta människors åsikter. Många politiker är tillbakadr­agna men har åsikter som kanske skulle skada dom.

Tror du Hanif Bali är tillbaka på twitter innan valet?

– Jag tror inte det. Hanif Bali ville inte sluta twittra, han blev tvungen. Han har personer runt om sig som skulle råda honom att inte gå tillbaka till twitter anytime soon.

Hanif Bali uppmanar nu sitt twitterföl­je att följa honom på Facebook istället. Är det en bra idé, tror du?

– Facebook är inte lika ’’på reflex’’, man skriver inte utan att tänka på samma sätt som twitter. En facebooksi­da är heller inte lika lättillgän­glig. Han har nog också personer runt omkring honom som sköter facebook.

Har du något tips till Hanif Bali om han väljer att ta upp sitt twittrande igen?

– Det är väl ganska uppenbart nu. Tänk till innan du skriver.

Du har själv blivit påhoppad av Hanif Bali på twitter. Vad tänker du om det sättet att skapa opinion?

– Det är ett effektivt sätt att förtrycka yttrandefr­ihet. Kritisk är du till åsikter eller något någon gjort eller skapat. Att gå på ens person är näthat. Det är en metod för att få en person att inte våga visa sina åsikter igen. Det är inte värdigt en riksdagsle­damot.

Klass 8F har efter fejden med Hanif Bali (M) publicerat en broschyr om vuxna och näthat.

 ??  ?? FULL KOLL. Högstadiee­leven Ingemar Sandén har tidigare uppmärksam­mat att moderaten Hanif Bali använt Twitter på ett oförsiktig­t sätt.
FULL KOLL. Högstadiee­leven Ingemar Sandén har tidigare uppmärksam­mat att moderaten Hanif Bali använt Twitter på ett oförsiktig­t sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden