Mitt i Botkyrka

Har vargen kommit tillbaka?

- Anna Sjögren

En varg ska ha synts i Vårsta och Grödinge de senaste veckorna, enligt boende i området. Men på Länsstyrel­sen är man skeptisk.

Det är i en lokal Facebookgr­upp som flera boende i Vårsta-Grödinge vittnar om att de sett en varg stryka omkring de senaste dagarna. Flera personer säger att de har sett en varg i trakterna kring Ensta, och den ska också ha synts i villaområd­et i Malmtorp.

Flera boende ute kring Vretabergs gård tror sig ha sett vargen ute på en av åkrarna i helgen.

– Jag såg den inte själv, men fick ett meddelade om att folk hade sett den stå ute på en av åkrarna, bakom en lada. Det är ungefär 200 meter från mitt stall, säger Sofia Sjödin som äger och driver Stall Zelus, en stall med islandshäs­tar.

Hon märkte också på häs- tarna att något var i görningen.

– Jag känner flocken väldigt väl och ser direkt på dem om det är något. Hästarna började springa upp mot det hållet där vargen synts till. Och under hela dagen så spanade de mycket ditåt. Sen fick jag höra från hundägare att deras hundar hade tittat åt det området, säger hon.

Nej jag är inte rädd, de är rätt

Liknar vargspår

Hon berättar också att hon och andra i området har sett något som liknar vargspår i området de senaste veckorna.

Men enligt länsstyrel­sen i Stockholm är det inte troligt att det finns varg på Södertörn i dagsläget.

– Vi har fått in flera observatio­ner från Haninge, men av det vi har varit ute på har ingenting varit varg. Det har varit stora hundspår eller räv.

Av rapportern­a ni får in, hur ofta är det faktiskt varg?

– Ofta är det någonting annat. Rävar eller hundar. Nu när det inte har varit så bra underlag för räven så sjunker de igenom snön. Då spretar de med tassarna och då ser spåren större ut.

Inte speciellt orolig

Sofia Sjödin tror att det är fråga om en varg, men känner sig inte speciellt orolig för det.

– Nej jag är inte rädd, de är rätt skygga. Och jag tror inte att de skulle ge sig på en flock med hästar. Jag tycker att det är lite spännande, så länge de inte kommer för nära bebyggelse­n eller gör skada. Hoppas att den är på genomfart, säger Sofia Sjödin som lovar att ha kameran i högsta hugg ifall den skulle visa sig vid gården.

 ?? ARKIVFOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS ?? SYNVILLA? Flera boende uppger att de sett en varg i Grödinge de senaste veckorna. Vargen på bilden har inget med vargen i texten att göra.
ARKIVFOTO: RASMUS PANAGIOTIS COLUMBUS SYNVILLA? Flera boende uppger att de sett en varg i Grödinge de senaste veckorna. Vargen på bilden har inget med vargen i texten att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden