Mitt i Botkyrka

Fem personer häktade efter 30-tal bilinbrott

- Jonas Gosende Grönvik

Den 12 och 13 mars greps fem män i Botkyrka med stulna bildelar från ett 30-tal olika bilinbrott som skett runt om i Stockholm. Männen är nu häktade.

– Två av dem greps i samband med att en bil kontroller­ades och tre greps i en fastighet dagen efter, säger Per Fahlström, presstales­person på Stockholms­polisen.

I samband med gripandena återfanns ett stort antal bildelar. Stöldgodse­t, bland annat airbags och rattar, kommer från ett 30-tal olika bilinbrott runt om i Stockholm, enligt polisen, som misstänker att stölderna ska ha skett organisera­t.

– De fem männen är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt häleri, säger Per Fahlström presstales­person på Stockholms­polisen.

Just nu pågår en omfattande utredning och polisen hoppas kunna knyta de misstänkta till de faktiska bilinbrott­en. I så fall kan brottsrubr­iceringen ändras till bland annat grov stöld.

Enligt Larmtjänst, en organisati­on för att bekämpa försäkring­srelaterad brotts- lighet, har stölderna av bilreservd­elar ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2012 och 2017 ökade antalet stölder av bildelar från 1285 till 4208, en ökning på 227 procent.

Mest utsatt är bilmärket BMW, som stod för 58 procent av reservdels­stölderna under 2017, enligt Larmtjänst. Stölderna tycks i stor utsträckni­ng begås av organisera­de ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Delarna förs ofta ut ur landet för att användas som reservdela­r till krockskada­de fordon.

 ??  ?? STÖLDER. BMW-bilar av nyare modell är värst drabbade för reservdels­stölder.
STÖLDER. BMW-bilar av nyare modell är värst drabbade för reservdels­stölder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden