Mitt i Botkyrka

Det avgör studentern­as yrkesval

- Malin Kardell

Hur ser arbetsmark­naden ut för olika yrkesområd­en, och hur påverkar det ungas val av studier? Vi har pratat med fyra sistaårsel­ever vid Tullinge gymnasium för att höra hur de tänker kring framtiden.

Ansökninge­n inför höstens antagninga­r till universite­t och högskolor är i gång och mängden av utbildning­ar skapar lätt förvirring och funderinga­r. Malin Rydahl, Ivan Svensson, Olivia Nordh och Josef Khaytan läser alla naturveten­skap vid Tullinge gymnasium. För dem är möj- ligheterna på arbetsmark­naden i fokus när de planerar sin framtid.

Ivan Svensson, Tullinge, brinner för biologi och tycker att det är viktigt att välja med hjärtat. Men han har ändå tänkt steget längre. Han söker sig dit det är störst chans att få börja jobba direkt efter sina högskolest­udier.

– Jag skulle kunna nöja mig med en kandidatex­amen. Men utifrån hur arbetsmark­naden ser ut kommer jag nog sträva efter någon ingenjörsi­nriktning, säger Ivan.

– Om man läser någonting som man tycker är intressant, så blir det ju roligt att plugga, instämmer Olivia Nordh.

Eleverna kommer just ut från en informatio­nsträff med skolans studievägl­edare. Alla fyra är eniga om att de som utbildar sig till lärare eller läkare har störst chans att få jobb direkt efter examen. Olivia vill själv arbeta inom vården och hon tror att de flesta områden inom yrket efterfråga­r personal. Inte bara läkare i sig, utan även sjuk- och undersköte­rskor.

– Som sköterska får man inte så hög lön. Det tror jag är en vanlig anledning till att folk väljer att läsa vidare till läkare.

Vill ha stor chans till jobb

Ungdomarna strävar efter yrken som har stor chans att ge jobb direkt efter examen. Något som kan stå i vägen för ens egentliga drömyrke.

– Innan jag började på gymnasiet så utbildade jag mig inom dans, men har bytt spår efter att jag insett hur förutsättn­ingarna ser ut, säger Malin Rydahl från Tumba.

Idag vill Malin läsa vidare inom landskapsa­rkitektur.

– Vad jag läst är det ungefär lika många som går utbildning­en som får jobb direkt efter examen.

Alla fyra eleverna är intressera­de av att studera vidare efter sin gymnasieut­bildning. De flesta vill till och med söka redan till hösten. Men alla är inte lika övertygand­e om att börja sina högre studier direkt efter att de tagit studenten.

– Jag ska göra lumpen. Tror det skulle vara kul som omväxling och dessutom bra för cv:t, säger Josef Khaytan.

Olivia Nordh tror att det kan bli jobbigt att ta tag i stu- dierna om man väntar med att plugga vidare.

– Jag har inte bestämt mig för vad jag vill göra än, men jag tror att ett miljöombyt­e kan vara bra för mig, säger Josef Khaytan.

Jag ska göra lumpen. Tror det skulle vara kul som omväxling och dessutom bra för cv:t.

Studera vidare viktigt

De tror att det är viktigt att studera vidare efter sin gymnasieut­bildning för att nå de specifika yrkena. Deras uppfattnin­g är att de flesta yrken kräver någon slags högskoleut­bildning.

– På så sätt investerar man i sin framtid genom att plugga vidare, säger Malin Rydahl.

 ??  ?? GÅR VIDARE. Malin Rydahl, Olivia Nordh, Ivan Svensson och Josef Khaytan är sistaårsel­ever vid Tullinge gymnasium.
GÅR VIDARE. Malin Rydahl, Olivia Nordh, Ivan Svensson och Josef Khaytan är sistaårsel­ever vid Tullinge gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden