Mitt i Botkyrka

Förslaget: Riv Vårby gård C och bygg helt nytt

- Jonas Gosende Grönvik

Riv Vårby gård centrum och bygg ett öppet torg med bostäder, butiker och lokaler i bottenplan. Planerna finns redan och fastighets­ägaren Balder är redo att investera imorgon: ”Det är Vårbys tur nu”.

Förorten Vårby gård byggdes under 70- talet. 1972 kom tunnelbana­n. 1973 invigdes Vårby gårds centrum, kyrkan och skolan. Sen dess har det inte hänt mycket: inte en enda lägenhet har byggts på nästan 50 år.

Men den privata fastighets­ägaren Balder, som idag äger 750 bostäder och Vårby gård centrum, har en vision:

Riv dagens centrumbyg­gnad och bygg istället 240 bostäder i ett nytt torgaktigt centrum, med butiker och lokaler i bottenplan. De vill också förtäta med punkthus på de närmaste gårdarna.

– Vi vill tillföra nya bostäder med ett brett utbud av butiker, service och kultur- lokaler. Vi vill skapa något nytt och fräscht, istället för ”byggnaden med bara baksidor” som centrumet kallas idag, säger Niklas Dabrowski, kundrelati­onsansvari­g på Balder.

Idag är centrumet också en hot spot för otrygghet.

– Det var ännu värre för några år sedan, men det duger inte på den nivån vi har idag. Dagens centrumbyg­gnad är inte värdig ett vackert område som Vårby gård.

De senaste tio åren har det ändå skett en positiv förändring i området, tycker Niklas.

– Fastighets­ägarna är på tårna och har börjat skärpa sig. Kommunen engagerar sig. Skolan och fritidsgår­den är välskötta och vi har många eldsjälar som gjort ett jättelyft för området.

Men om planerna ska bli verklighet måste den prioritera­s av Huddinges politiker, menar Niklas Dabrowski.

– Vi står redo att gå från handling till action. Allt vi behöver är politisk vilja.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VISIONER. Centrumäga­ren Balder vill riva dagens centrumbyg­gnad och istället bygga 240 bostäder i ett nytt torgaktigt centrum.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VISIONER. Centrumäga­ren Balder vill riva dagens centrumbyg­gnad och istället bygga 240 bostäder i ett nytt torgaktigt centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden