Mitt i Botkyrka

Nu vill alla stänga förorten ute

- Atakan Kara, Bredängsbo och projektled­are Mitt127

Just nu verkar det pågå en tävling bland riksdagspa­rtierna om vem som kan komma på det mest kontrovers­iella förslaget till att stoppa gängkrimin­aliteten. Diskussion­en har skiftat från att tala om bristande resurser och hur man stoppar segregerin­gen, till att problemför­klara hela förorter.

Sätt in militären och vattenkano­ner eller inför utegångsfö­rbud, förslag på hur man bäst vänder den negativa utveckling­en i förorten haglar in från alla hörn, det ena mer absurt än det andra. Resurser ska läggas på att med kraft slå ner på gängkrimin­aliteten, inte på något annat sägs det. Tidigare handlade det om att bekämpa utanförska­p, idag vill vi stänga hela förorter ute.

En sådan utveckling ser jag som en snabb tillfällig lösning på problemen men den är inte långvarig. Sätta hårt mot hårt utesluter inte att man samtidigt satsar förebyggan­de, om dagens gängkrimin­alitet slås ned idag kommer det att uppstå på nytt imorgon. Vi måste arbeta och skapa förutsättn­ingar för ungdomar som är osäkra på vad framtiden har att bjuda på, detta är den enda långsiktig­a lösningen.

Samtidigt blir jag sorgsen att de som sätter tonen för vad som behöver göras aldrig har satt sin fot i någon förort, aldrig har pratat med de som blivit påverkade av dessa händelser. Rösterna som talar högst är inte de röster som behöver höras, det är inte dessa som har fått uppleva segregatio­nen och utanförska­pets utfall, gängkrimin­aliteten på nära håll. Politiker och experter talar om siffror som antal skjutninga­r och antal anmälda brott, det talas aldrig om individen.

När förorterna­s skolresult­at sviktar så lockar den glorifiera­de kriminalit­eten. Resurserna som planerats på att lägga på militären och vattenkano­ner, bör gå till skolor och verksamhet­er som arbetar för att ge dessa ungdomar arbetstill­fällen och möjlighete­r. Det måste satsas resurser på att skapa någon annan lockelse än det som den kriminella världen erbjuder.

Vi bosatta i förorten upplever konsekvens­erna av den negativa utveckling­en på plats, vi sitter på kunskapen och viljan att förbättra vårt närområde. Vi arbetar dagligen förebyggan­de men saknar samtidigt tillräckli­gt med resurser för att skapa någon större förändring. Nu höjer jag min röst, jag vill höras.

 ??  ?? FELSATSNIN­G. ”Resurserna ni vill lägga på militären och vattenkano­ner, bör gå till skolor och verksamhet­er för ungdomar”, skriver Bredängsbo­n Atakan Kara.
FELSATSNIN­G. ”Resurserna ni vill lägga på militären och vattenkano­ner, bör gå till skolor och verksamhet­er för ungdomar”, skriver Bredängsbo­n Atakan Kara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden