Mitt i Botkyrka

Vitt skilda åsikter i Botkyrka inför valet

Tomtbergav­ägen, Norsborg. I ena änden hade Vänsterpar­tiet starkt stöd i kommunvale­t 2014. Längre ner på gatan, i småhusområ­det, hade partiet sitt svagaste stöd. Där fick istället Kristdemok­raterna över 22 procent av rösterna.

- Text: Frida Wänelöf | Foto: Claudio Britos

Stödet för S, M och KD skilde sig kraftigt i kommunvale­t 2014 mellan Botkyrkas kommundela­r – 45 procent för S. Men om skillnader­na står sig i höstens val är ovanligt svårt att förutse, enligt en forskare.

– Jag vet inte om jag ska rösta längre. Allt är bara skit. Politikern­a vill bara ha makt och pengar, säger Thomas Lahdo, som bott i radhuset i Norborg i 14 år.

Om hans grannar fick bestämma skulle Kristdemok­raterna, Kd, inte behöva oroa sig för att komma under riksdagsgr­änsen. I förra riksdagsva­let blev Kd näst största parti i deras valdistrik­t. I kommunvale­t fick partiet drygt 22 procent av rösterna.

Själv har han röstat på partier både till höger och vänster genom åren. Vilket parti som ska få hans röst i årets val vet han inte än.

– Jag har provat olika partier men de sviker väljarna för det mesta, säger han och fortsätter:

– Idag kan jag inte hitta några partier med rätt metoder. De utnyttjar makten och är bara ute efter pengar. Politik borde bygga på ärlighet och kunnighet.

Innan han gick i pension drev han ett eget tryckeri. Han har jobbat hårt hela sitt liv och sparat länge för att kunna köpa sitt radhus, berättar han och förklarar att det därför känns fel att se att personer som inte jobbat får mycket pengar.

– Jag är inte emot de som är svaga, men det finns de som utnyttjar det här landet på fel sätt. De jobbar inte, men de tjänar pengar. Det är egentligen inte dem det är fel på. Det är politikern­a som gör fel. Det är något med systemet.

Hans fru Marie Shamoun Lahdo håller med.

– Vi har bott i Sverige i 41 år. Det blir inte bättre - det går bakåt. I Libanon var det mycket mutor. Så börjar det bli här med.

Hon vill inte berätta vad hon tänker rösta på.

– Jag vill inte säga allt. Om man säger sanningen kanske någon säger att det är rasistiskt.

S och V stora

Från radhusområ­det tar Tomtbergav­ägen oss fram till Hallundavä­gen. Här, i ett av Norsborgs andra valdistrik­t, röstade nära hälften av de boende på Socialdemo­kraterna i det förra valet till kommunfull­mäktige. Det är också här som Vänsterpar­tiet hade stor del av sina väljare lokalt.

Sandra Shaa som bor i ett av valdistrik­tets hyreshus har tidigare röstat på Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. I år vet hon inte vilka som ska få hennes röst.

– Jag är så besviken på samhället. Saker blir inte bättre i de här områdena och det är ju inte ofta man ser några politiker här, säger hon.

Kanske röstar hon blankt, berättar hon. För rösta tänker hon göra, även om hon inte hittar ett parti som passar.

I det förra kommunvale­t var valdeltaga­ndet i hennes valdistrik­t lågt. Bara 54 procent röstade.

Men David, som bor i samma valdistrik­t, hoppas att fler kommer rösta i år.

– Det är viktigare än någonsin att de som inte brukar rösta faktiskt röstar för att inte ge mer stöd till SD, säger han.

Själv kommer han rösta på Vänsterpar­tiet i årets riksdagsva­l. Tidigare har han röstat på Socialdemo­kraterna.

– Stefan Löfven simmar i moderatvat­ten, så jag tror S kommer tappa mycket till V. Sjöstedt har ju den typiska folkhemsta­nken, medan Löfven stänger gränser.

I kommunvale­t kommer han istället att lägga sin röst på Kd.

– För vi har en lokal politiker där. Det känns självklart att stödja någon som hjälper ens folk. Han är kristen från Mellanöste­rn och står upp för våra och allas rätt.

’’Klassiska ghetto-området’’

Att fler röstar till vänster än höger i hans valdistrik­t tycker han inte är konstigt.

– Det kanske är en klyscha, men det här är det klassiska ghetto-området. Vi bor på samma ställe, men det är uppdelat. Här är det kommunala hyresrätte­r, sen ser du gränsen vid Brages väg. Du ser skillnaden bara på gräset, säger han.

– Ja det är sjukt att det är samma område. En sak som jag stört mig lite på är att vi som är födda här får stå länge i bostadskön, medan nyanlända kan få efter ett halvår. Visst, Sverige måste hjälpa nyanlända, men de måste hjälpa oss också, säger Sandra Shaa.

Men David menar att det inte går att jämföra.

– Om du sitter på akuten med brutet lillfinger så kommer någon in med hjärtprobl­em så går den personen före. Det är förståligt, säger han.

– Jag hoppas bara att det blir bättre efter det här valet. De här fyra åren tycker jag inte något har förbättrat­s. Jag vill bara att politikern­a börjar ta ansvar och följer vad de sagt, säger Sandra Shaa.

Vi har bott i Sverige i 41 år. Det blir inte bättre – det går bakåt.

 ??  ??
 ??  ?? VÄLJARE. ”Sverige är rikt, men politikern­a använder bor i det valdistrik­t i Norsborg där Kristdemok­raterna
VÄLJARE. ”Sverige är rikt, men politikern­a använder bor i det valdistrik­t i Norsborg där Kristdemok­raterna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden