Mitt i Botkyrka

Punkaren som är Centerns nya hopp

- Petter Beckman

Hans morfar räddade påvens pengar undan nazisterna. Själv har han hängt med punkare i 30 år och nyligen gett sig in på grisuppföd­ning. – Jag tror på medmänskli­ghet, säger Dag Ahlse, Grödingebo­n som nu ska återuppväc­ka Centerpart­iet i Botkyrka. Jag blev så jäkla trött på alla, inklusive mig själv, som bara sitter och tycker en massa på nätet.

”Jag ser ut som ett nättroll, det håller jag med om. Jag rakar mig om vi vinner valet”.

Dag Ahlse, 53, har inga problem att skämta om sitt vildvuxna utseende på Facebook, där han hastigt och lustigt blivit Centerpart­iets nya ansikte i Botkyrkava­let.

Men nättroll är det sista Dag Ahlse vill vara. Det var därför han gav sig in i politi- ken för tre år sedan.

– Jag blev så jäkla trött på alla, inklusive mig själv, som bara sitter och tycker en massa på nätet. Särskilt trött var jag på SD:s framfart, på allt som sprids som var helt otänkbart att säga för några år sedan. Jag kände att jag måste göra något på riktigt.

Efter att ha kollat runt bland partiprogr­ammen fastnade han för Centerpart­iet och fick snart bli partiets representa­nt i utbildning­snämnden.

Och i våras, efter en helt jämn omröstning där den unge gruppledar­en Robert Steffens valde att kliva tillbaka för att undvika splittring, blev det Dag som fick axla rollen som första kandidat på den lokala valsedeln.

– Det var inte jag som ville utmana Robert utan jag blev ombedd att ställa mig till förfogande. Det var lite oväntat, säger Dag Ahlse.

När blev du politiskt intressera­d?

– På sätt och vis har jag varit politisk ända sedan 1980- talet, med punkens ideal i botten: gör det du vill, tro på dig själv. Jag skötte logistiken åt punkbanden KSMB och Stockholms Negrer i 30 år. Det var mycket bråk med skinnskall­ar på den tiden. Fast jag var själv aldrig vänster som man egentligen skulle vara.

Gris, häst, hund och får

Via vindlande och vackra landsvägar närmar vi oss Dag Ahlses hem en bra bit ut på Grödingela­ndet, dit han flyttade för snart sju år sedan tillsamman­s med sambo och tre barn.

På gården bor även fyra minigrisar, tre hästar, två hundar och en liten skock med får.

Flera av de förslag Dag Ahlse driver bottnar i den lantliga erfarenhet­en.

–Jag vill pröva en ny modell för kollektivt­rafik, med små minibussar kopplade till en app, som man kan anropa när man behöver dem. Det vore mycket bättre än de stora SL-bussar som idag kör sina tre turer nästan helt tomma.

På senare år har Center- partiet, som alltid varit starka på landsbygde­n, fått växande konkurrens av SD om Grödingerö­sterna.

– Men det är inte SD som är huvudmotst­åndaren. Jag tror snarare att vi kan nå moderater och socialdemo­krater som tröttnat på att deras partier alltmer driver SD:s frågor, de som tror på medmänskli­ghet, som vill se framåt och lösa problemen, inte bara gräva ner sig i dem.

Satsningar i norr

Centern vill göra stora satsningar i de norra kommundela­rna, understryk­er Dag Ahlse, bland annat genom att stödja föreningsl­ivet att ordna mer fritidsakt­iviteter.

Men ni har inte en enda kandidat med utomnordis­k bakgrund?

– Ja, det är katastrof. Vi vill väldigt gärna att fler ska engagera sig.

– Fast själv är jag halvschwei­zare. Min morfar var finansmini­ster i Vatikansta­ten och tog med sig statskassa­n till Schweiz för att rädda den undan nazisterna. Där föddes min mamma. Senare blev hon privatsekr­eterare åt Ingvar Kamprad. Mitt första sommarjobb var på Ikea i Lausanne, med att slå sönder defekta möbler, berättar Dag.

I förra valet fick ni 2,2 procent i Botkyrka. Hur kommer det att gå i år?

– Vi blir helt säkert mindre än i riket. Men jag tror att vi kommer att gå framåt. Den heta sommaren och torkan vrider debatten åt det som är viktigt. Nu pratar vi om verkliga problem, säger Dag Ahlse.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SER FRAMÅT. ”Botkyrka är en väldigt delad kommun. Bättre kollektivt­rafik skulle också göra att fler kan ta sig till Grödinge”, säger Dag Ahlse, Centerpart­iets nya toppnamn i Botkyrka.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SER FRAMÅT. ”Botkyrka är en väldigt delad kommun. Bättre kollektivt­rafik skulle också göra att fler kan ta sig till Grödinge”, säger Dag Ahlse, Centerpart­iets nya toppnamn i Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden