Mitt i Botkyrka

”Svårare förutspå resultatet nu”

-

Botkyrka beskrivs ofta som en delad kommun - och de stora skillnader­na mellan områdena märks inte minst i hur invånarna röstar.

Socialdemo­kraterna har suttit vid makten i Botkyrka sedan 1995. Men skillnaden mellan de valdistrik­t där partiet hade flest respektive minst väljare var stort – 45 procentenh­eter.

Även stödet för Moderatern­a varierar stort mellan kommunens områden. I ett valdistrik­t i Fittja fick partiet knappt 5 procent, medan det i Uttran fick över 35 procent av rösterna.

De stora skillnader­na mellan valkretsar­na blir tydlig också när det gäller Kristdemok­raterna. I Tullingebe­rg fick partiet 2 procent av rösterna – allra störst var stödet i Norsborgs småhusområ­de med nära 23 procent (läs mer i artikeln bredvid).

Annika Fredén är universite­tslektor i statsveten­skap med val och väljarbete­ende som två av sina forsknings­områden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som till exempel Fi, säger hon.

Nådde inte ända fram

I Botkyrka nådde Feministis­kt initiativ inte över en procent i någon av valkretsar­na 2014.

Generellt är alliansen starkare i norra Botkyrka, medan stödet för de rödgröna är större i södra Botkyrka. Det går också att se att bostadsfor­men och inkomsten har betydelse för resultatet. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrät­t brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstatera­r att Sverigedem­okraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarna i dag och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden