Mitt i Botkyrka

”Klart Uttran ska ha kollektivt­rafik”

- Petter Beckman

Två och ett halvt år har gått men inget har hänt. Uttranborn­a väntar fortfarand­e på en bussförbin­delse och landstinge­t har hittills sagt nej. – Det är ett stort område med tät bebyggelse. Det är uppenbart att det behövs kollektivt­rafik, säger Sara Svanström (L), vice ordförande i Trafikutsk­ottet.

Ett enhälligt ”ja” var kommunfull­mäktiges respons på L-förslaget i februari 2016, om att Uttran måste få en ordentlig bussförbin­delse. Idag stannar närmaste buss vid korsningen Vattraväge­n/ Strandväge­n, vilket innebär 3,1 kilometer att gå för dem som bor längst bort.

På torsdagen besökte Sara Svanström (L), vice ordförande i landstinge­ts trafiknämn­d, Uttran, inbjuden av sin partikolle­ga Stig Bjernerup som själv bor i området och som ligger bakom bussförsla­get.

– Vi har åkt runt och tittat. Det är uppenbart att ett så stort och tätbebyggt område behöver ha kollektivt­rafik. Men exakt vilken form det ska vara, det får man titta närmare på, säger hon.

Gabriel Melki (S) ordförande i Botkyrkas samhällsby­ggnadsnämn­d lovade 2016 att ta upp frågan med landstinge­t.

– Vi har framfört det som vi lovade, men landstinge­t säger nej, bland annat på grund av vägens beskaffenh­et. Men det är självklart välkommet om andra partier kan påverka sina vänner i landstinge­t, säger Melki till BotkyrkaDi­rekt.

Sara Svanström (L) berättar att landstinge­t och SL är på väg att utveckla nya former av småskalig busstrafik med mindre matarbussa­r och anropsstyr­d trafik – alltså att bussen kommer när någon ringer.

– Strandväge­n i Uttran är smal och backig och det skulle inte fungera med fullskalig­a bussar. Men det vore ett bra och avgränsat område att göra försök med något mer småskaligt, exempelvis med anropsssty­rning, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden