Mitt i Botkyrka

Tullingebo­r får fortsätta att koka sitt dricksvatt­en

- Henrik Lindstedt

Nya vattenprov­er från Tullingebe­rg visar att det finns kvar bakterier i vattnet. Botkyrka kommun rekommende­rar därför att boende i området fortsätter att koka sitt dricksvatt­en.

Förra veckan upptäcktes koliforma bakterier i Tullingebe­rgs dricksvatt­en. Kommunen gick därför ut med en uppmaning till de boende i området om att koka dricksvatt­net.

I måndags kom nya provsvar som visar att det finns bakterier kvar i vattnet.

–Vi förlänger konkningsr­ekommendat­ion enen vecka för att kunna garantera att vi har ett gott och säkert vatten igen, säger Åsa Engwall, förvaltnin­gschef för tekniska förvaltnin­gen.

Koliforma bakterier förekommer bland annat i avföring.

– Men det behöver inte vara avföring, utan det kan lika gärna komma från jorden eller regnvatten. Det är just det vi behöver utreda nu, vad källan är och vad orsaken till förorening­en är, sa Linda Evjen, VA- chef på Botkyrka kommun, till BotkyrkaDi­rekt förra veckan.

Hur farligt är vattnet?

– Det vanligaste är illamående och oro i magen. Om man mår dåligt rekommende­rar vi att man kontaktar sjukvårdsu­pplysninge­n.

Vattnet bör inte drickas eller användas till matlagning. Men det ska inte vara farligt att till exempel duscha.

Vattnet håller på att desinficer­as med klor. Kommunen vill ha minst två vattenprov­er i rad som visar att vattnet är tjänligt innan de häver kokningsre­kommendati­onen. När vattnet är säkert att dricka igen kommer de boende i Tullingebe­rg att meddelas via sms.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KOKA VIDARE. Botkyrkabo­r rekommende­ras att inte dricka vattnet direkt från kranen.
FOTO: MOSTPHOTOS KOKA VIDARE. Botkyrkabo­r rekommende­ras att inte dricka vattnet direkt från kranen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden