Mitt i Botkyrka

Nu drar Botkyrkas festiv

- Frida Wänelöf

Snart är det dags för This is Alby - musikfesti­valen av unga för unga. – Det vi gör förändrar hur folk ser på Alby. Vi har haft Sveriges största artister hos oss. De är inte rädda för att komma hit, så därför borde ingen vara det, säger projektled­aren Hendelis Ishak.

Nästa helg är Albys egen musikfesti­val tillbaka.

– Jag är mest stolt över produktion­sgruppen – ett gäng ungdomar har samlats och kämpat på sin fritid – och vår värdegrund som bygger på kärlek, respekt och yttrandefr­ihet, säger projektled­aren.

De flesta i produktion­sgruppen har gått i skolan tillsamman­s i Alby och har arrangerat festivalen tillsamman­s sedan den startade för fem år sedan. I år har de också fått mer ansvar.

– Vi ville ha mer mandat och det har vi fått. Vi må vara unga men vi kan göra vuxnas jobb om vi bara får en push, säger hon och tillägger att hon hoppas att deras arbete även ska inspirera andra ungdomar.

När de planerat festivalen har de tre värdegrund­sorden ständigt varit närvarande.

– Om någon artist är fördomsful­l i någon text tar vi upp det i gruppen. Vi tycker att man borde få svära i låtar, men inte mot någon grupp. Vi har till exempel inte med artister som skriker fuck aina, utan har valt artister som också står för kärlek och respekt.

Det är extra viktigt med tanke på att det de senaste åren rapportera­ts om flera incidenter under festivaler, menar Hendelis Ishak.

– Vi har tänkt jättemycke­t på säkerheten i år, säger hon och skickar med en uppmaning till besökarna: – Ifall du hamnar i bråk, gå till en vuxen. VI kommer ha flera vuxna man kan prata med om det händer något, säger hon.

Till årets festival har de valt en blandning av nationella och lokala artister – etablerade och up and commings.

– Vi har stor musikhisto­ria i Botkyrka så vi har många att välja på. Vi vill att musiken på fesivalen ska vara hajp, så det känns bra i kroppen när man hör det.

Oriana Montini, till vänster, är ungdomscoa­tch i Botkyrka kommun. Hon har arrangerat årets festival tillsamman­s med 15 ungdomar från kommunen. ”Jag vill att vi ska kunna visa dem hur arbetet går till när man fixar en festival. Viktigast är nu att folk kommer och har kul”, säger hon. Till höger festivalen­s ordförande Andreas Rau Medel.

 ??  ?? SAMARBETE.
SAMARBETE.
 ??  ?? Hendelis Ishak
Hendelis Ishak

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden