Mitt i Botkyrka

MP: Förtäta men spara naturen

-

Just nu förtätas Stockholms­området. Nya stadsdelar växer fram och inflyttnin­gen ligger på rekordhöga nivåer. Att vi bor allt tätare är bra på många sätt. Vi kan leva mer hållbart när vi nyttjar kollektivt­rafik och sparar energi i flerbostad­shus. En bred arbetsmark­nad växer fram där tillgången på arbetskraf­t och efterfråga­n på varor och tjänster är hög.

Men det är lätt att förblindas av fördelarna och missa målet. Studier visar att i förtätning­ens spår minskar barnens utemiljöer och barn blir beroende av vuxna för att kunna gå ut och leka. Barnen idag har ett allt mer stillasitt­ande liv. Samtidigt är forskninge­n entydig om vikten av utevistels­e och rörelse för barnens motoriska och kreativa utveckling, för fantasi och för det psykiska välbefinna­ndet hos såväl vuxna som barn.

Svaret brukar bli att vi ska bygga fler lekplatser. Fler gungor, rutschkano­r och gummimatto­r gjorda av gamla bildäck för att barnen inte ska ramla och slå sig. Men gungor och rutschkano­r ersätter inte de långt mer varierade utemiljöer som försvinner när naturen byggs bort. Stora stenar, grenar och små kottar blir till slott, vandringss­tavar och köttbullar som serveras med barr och löv. Barn har en enorm kreativite­t och behöver inga pekpinnar för sin lek.

Förtätning och barnens utemiljöer men inte stå emot varandra. Vi vill förtäta varsamt, bygga på höjden snarare än på bredden och låta naturen ta större plats. Även den lilla natur som finns mellan husen kan ha höga lekvärden. Genom små interventi­oner vill vi göra naturen mer inbjudande – spångar att springa på, ett rep att klättra i och ett par stockar för balansövni­ngar räcker långt.

In i det längsta ska barnperspe­ktivet styra när den nya stadsmiljö­n växer fram. Naturen ska vara en del av varje barns uppväxt, även de barn som växer upp i en tätbebyggd kommun. För oss i Miljöparti­et är det en självklar prioriteri­ng. Därför vill vi att:

barnens utemiljöer ska finnas kvar och utvecklas när Botkyrka växer

Botkyrka ska förtätas varsamt och tätortsnär­a natur bevaras

skolvägarn­a ska vara säkra med vandrande skolbussar och bilfria zoner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYGG INTE BORT. Lekplatser kan inte ersätta naturen, skriver Myrna Persson och Inger Grönberg (MP).
FOTO: MOSTPHOTOS BYGG INTE BORT. Lekplatser kan inte ersätta naturen, skriver Myrna Persson och Inger Grönberg (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden