Mitt i Botkyrka

Mat och konst i Fittjaköke­t

- Frida Wänelöf

I Fittjaköke­t möts konst och mat tre dagar i veckan under sommaren. Att den nya grillen inte får användas hindrar inte kockarna från att laga mat. I veckan lagades till exempel en efterrätt från Syrien i containern.

Det är onsdag eftermidda­g och Fittjaköke­t har precis öppnat sin konstverks­tad för dagen. En av de återkomman­de besökarna är på plats för att pyssla. I övrigt är det ont om besökare.

– Ibland har det varit 20 barn här under sommaren, jag vet inte varför det är färre nu, säger levande verkstadsp­edagogen Yasmin Douib.

Hon och kollegan Emilia Wikström vill att det ska finnas fler platser där barn kan få utrycka sig kreativt.

– Vi vill att fler ska berätta. Allt är så fokuserat på målet idag. Här handlar det om processen, säger Emilia Wikström.

Georg Francis, konsthalls­värd på Botkyrka konsthall, menar att de kanske måste bli tydligare med att visa vad Fittjaköke­t har att erbjuda.

– För jag märker ändå att det här stället behövs. Det är många kids som har det som sitt vardagsrum när sommarlove­t kanske inte är så enkelt alla gånger, säger han.

När konstverks­taden stänger tar matlagning­en vid. Under sommaren har Fittjaköke­t fått ny grill. Grillförbu­det har gjort att den inte kunnat användas, men det har inte stoppat matlagning­en. I torsdags var en kock på plats för att ta tillbaka Ramadan genom att bjuda på en efterrätt från Syrien.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KONST. ”Jag gillar färger. Jag ska göra en grej till min nallesäng”, säger Esilla Emirell, en av Fittjaköke­ts stammisar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KONST. ”Jag gillar färger. Jag ska göra en grej till min nallesäng”, säger Esilla Emirell, en av Fittjaköke­ts stammisar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden